donderdag 5 februari 2015

Wie overwint... Een troon!

We zijn al een poos geleden begonnen met de  serie " Wie overwint..." Het laatste onderwerp is" De Troon".

De laatste tijd liep ik na te denken over leiderschap. Onze zoon heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Soms een beetje "te". En toch is rechtvaardigheid ook een eigenschap van God. Hoe wil God het dan? Hoe kan iemand toch een goede leider zijn? Dat zou mooi zijn als we dat kunnen leren uit de Bijbel. Maar tegelijk is het ook belangrijk om te luisteren naar mensen die ouder zijn. Deze dingen willen we graag leren uit de Bijbel. En dat kan ook mooi met het thema van " De troon..."

We praten met elkaar over; Wie er op de troon in NEDERLAND zit. Met prinsjesdag kunnen we dat zien. Mooi zo' n troon! De troon is voor de koning. Het is de bedoeling dat we luisteren naar de koning. De koning heeft wetten en regels. Denk maar aan de verkeersregels. Het is goed dat die er zijn. Anders wordt het een rommeltje. Hij wil ons zegenen als we daar naar luisteren.

( Dit lied vinden ze zo leuk: Hou je aan de regels...)



Maar het is ook belangrijk om te luisteren naar onze ouders, onze leerkrachten. Soms zijn regels heel verschillend en dat kan verwarrend zijn, zoals ik eerder schreef in een blog. En toch wil God dat we naar hen luisteren. Ook dat wil Hij zegenen.

God heeft ook regels. De tien geboden. Ze zijn goed voor ons. Ze leren ons hoe we van God en onze naaste moeten houden. Maar hoe is God als Koning?

Die overwint, Ik zal hem geven met Mij te zitten in Mijn troon, gelijk als ik overwonnen heb, en ben gezeten met Mijn Vader in Zijn troon.

De Heere Jezus zit met Zijn Vader op de troon en we lezen dat Hij heeft overwonnen. Wat was Jezus voor Koning? ( Want wie Jezus gezien heeft, heeft de Vader gezien) We lazen samen in Johannes. Elke dag een stukje en elke dag dezelfde vraag: Jezus is Koning. Weet jij wat Hij deed? En zien we dat Koninkrijk nu ook al?

* Hij veranderde water in wijn. Wat zal het een feest zijn in Zijn Koninkrijk! Genoeg van alles.
Ook nu mogen we al een stukje van Zijn Koninkrijk zien: Hij geeft ook ons wat we nodig hebben en soms/ vaak nog wel eens meer.
* In Zijn koninkrijk haalt Hij weg wat er niet thuis hoort. Dat lazen we bij de tempelreiniging.
Ook nu laat Hij dingen in ons leven zien die niet horen bij Hem. Zonden... Fouten...
* We zullen Hem echt begrijpen, Hij zal alles uitleggen, net zoals in het gesprek met Nicodemus.
Ook nu leert Hij ons elke keer weer opnieuw! En we leren steeds beter Wie Hij is en waarvoor Hij kwam en wat Zijn wil is...
* Hij kent ons door en door. Dat zien we in het gesprek met de Samaritaanse vrouw. Hij zegt wel dat Hij weet wat ze heeft gedaan en wat ze nodig heeft. Ook wij hebben als we fouten hebben gemaakt Hem nodig. Hij vult ons met Zijn liefde...
* In Zijn Koninkrijk neemt Hij de tijd om met iemand te praten. Legt Hij uit wat Zijn verlangen is. De wil van Zijn Vader doen. Mensen niet oordelen, maar behouden! Wat zien we hierin rust en liefde... ( vooral voor ons als ouders een les. Maak je niet druk! Neem de tijd voor een gesprek, doe op t gemak! )
* In Zijn Koninkrijk zijn geen zieken. Hij geneest. Ook nu zien we nog dat Hij geneest. Wij zijn ook wel eens ziek geweest. Hij heeft ons weer beter gemaakt. Maar ook om ons heen, zien we dat God geneest op het gebed.Maar straks in Zijn Koninkrijk zal er geen ziekte meer zijn!
( En God zal alle tranen van hun ogen afwissen; en de dood zal niet meer zijn; noch rouw, noch gekrijt, noch moeite zal meer zijn; want de eerste dingen zijn weggegaan.
En Die op den troon zat, zeide: Ziet, Ik maak alle dingen nieuw. En Hij zeide tot mij: Schrijf, want deze woorden zijn waarachtig en getrouw.

Openbaring 21: 4 en 5) 

( En we zongen samen Jezus is Koning over de aarde...)

Samen met deze Koning op de troon zitten? Dat is een heel ander Koningschap dan onze koning. Wat neemt Hij tijd voor mensen...( doet onze koning ook wel, maar we merken daar zelf natuurlijk niet zoveel van als gewone burgers) Wat zorgt Hij goed voor hen... Kunnen wij dat samen met Hem? Ook nu?  Voor ons als ouders kunnen we ook al zoveel leren van de omgang van de Heere Jezus met mensen. Maar ook onze kids kunnen hier al wat mee. ( Niet meteen kinderen afwijzen  die niet zo aardig zijn) Maar onze kids houden ook van clubjes. Een heeft er een natuurclubje en hij is de "leider". We praten er met elkaar over wat een goede leider doet. Hij kijkt naar de kwaliteiten van anderen. Hij  kijkt wat ze goed kunnen en vraagt hun om dat te doen. Dan blijft het clubje leuk. Net als Koning Salomo waar we een poosje terug over lazen. Samen met anderen maakten Salomo een Huis voor God. Salomo keek goed naar hun kwaliteiten. Als leider is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteiten van anderen. Ik stimuleerde de kids deze week om te kijken naar de kwaliteiten van hun vrienden/ klasgenoten. En wat komen er een kwaliteiten naar boven. Leuk!




Met het natuurclubje kwamen ze bij ons. Ze zijn gek van dieren en ik wilde iets lezen uit de Bijbel over dieren. Dat werd Openbaring 4:1-11. Ik vroeg ze om goed te luisteren naar deze bijzondere dieren. En na afloop vroeg ik hoe ze er uit zagen. Dat wisten ze nog goed. En ook wat ze zongen: Heilig, heilig, heilig is de Heere God, de Almachtige, Die was, en Die is, en Die komen zal.

En dat is ook het doel van ons leven. Zingen voor Hem! Als we nog een keer naar Openbaring 4 kijken zien we wat de ouderlingen doen die op de troon zitten. Zo vielen de vier en twintig ouderlingen voor Hem, Die op den troon zat, en aanbaden Hem, Die leeft in alle eeuwigheid, en wierpen hun kronen voor den troon, zeggende: Gij Heere, zijt waardig te ontvangen de heerlijkheid, en de eer, en de kracht; want Gij hebt alle dingen geschapen, en door Uw wil zijn zij, en zijn zij geschapen.
Ook nu mogen we ons al verwonderen en zingen over Zijn Heerlijkheid, Zijn eer, Zijn kracht...

Als je over het Koningschap of het Koninkrijk van God aan het lezen bent, raak je niet uitgekeken op Zijn Koninkrijk. Daar kennen we een lied van en lazen we Bijbelgedeelten over.

Het Koninkrijk van God is net als een mosterdzaad. Het lijkt heel klein. Maar wat wordt het groot. Op YouTube vond ik een filmpje van de groei van zo'n zaadje en dan in vergelijking met andere bomen. Mooi. Soms lijkt het geloof in God zo klein en andere dingen veel belangrijker. Maar Zijn Rijk belooft zoveel groei. Hij is echt Koning over de aarde!

En hoe Hij Koning is over ons leven? Elke keer mogen we meer leren van Hem. Hem steeds beter leren kennen door ons elke dag te voeden met Zijn Woord. Dan groeien wij in geloof en kennis van Hem, maar dan wordt Hij ook steeds meer Koning van ons leven. Gaan we Hem bij steeds meer dingen betrekken. Zelfs bij ons speelgoed! De kids vinden dat je ook echt mag genieten van je speelgoed, omdat je t van God gekregen hebt...

Wat hebben we samen weer veel geleerd door over Zijn Koningschap na te denken. Het blijft nog wel even meegaan in onze gedachten. Tijdens het spelen hoor ik ze regelmatig zingen: Jezus is Koning over de aarde of Weet je waar t hemels Koninkrijk op lijkt... En echt we zijn er nog niet op uitgekeken ( vandaar ook een hele lange blog) en ik zou nog veel meer kunnen schrijven...

Bijvoorbeeld: Dat wij bij Zijn Koninkrijk mogen horen... Dat Hij dat bij de doop al belooft.  En dat Hij wil dat we net zijn als kinderen... Dat hoorden we tijdens de doopdienst, Markus 3: 13-16, waar Jezus de kinderen zegent. En dat wij soms als ouders of opvoeders kinderen zo in de weg kunnen staan om bij Jezus te komen. Maar dat Jezus ons het allerliefst in Zijn armen neemt en ons zegent...

 Zo wie het Koninkrijk van God niet ontvangt als een kind, die zal in hetzelve geenszins ingaan. En Hij omving ze met Zijn armen en de handen op hen gelegd hebbende, zegende Hij dezelve.

Wat een heerlijk stukje Koninkrijk, wat we ook nu mogen doorgeven aan onze kids. Omhels hen en zegen hen...

Zegenen... ook weer zo'n onderwerp waar ik over aan het nadenken ben. ( Oei... nu gaat de blog nog veel langer worden) Kort: Ik omhels m'n kinderen en bid ( in stilte en soms hardop): Zegen haar/hem op de weg die zij/hij mag gaan...

Gods zegen toegewenst voor jullie in je gezin! Geef Zijn liefde door!



1 opmerking:

Leuk dat je m'n blog hebt gelezen! Je reactie is van harte welkom!