zaterdag 23 mei 2015

Pinksteren op school...

Ik mocht een dagje invallen in groep 1. En ik mocht zelf een verwerking bedenken over Pinksteren. Ik pakte even terug naar de Hemelvaart. Dat Jezus weer in de hemel was. Wat was Zijn Vader blij. Wat doen wij als iemand lang weggeweest is. We versieren het huis. We pakten ballonnen en legden ze op een bord bovenop een vaas. Dat is de hemel,  waar feest was,  omdat de Heere Jezus thuis kwam.

Toen lazen we samen het verhaal van Daan met de rode ballon van Bijbelidee. Wat leuk met zo'n digitaal smartboard. Iedereen kan het super-goed zien.

Ik vertelde daarna dat God eigenlijk ook ballonnen uitdeelt. Vanuit de hemel, met mooie kaartjes eraan. Wie is er wel eens verdrietig?  Weet je wat God dan zegt?  Toen ik het kaartje liet zien, wisten ze het allemaal : Ik troost je. Ik blies de ballon op en we zeiden met elkaar: Ik troost je. En terwijl ik de ballon losliet zei ik: En iedereen mag dat weten!  Dat mogen we doorgeven! Om de beurt mochten ze de ballon ophalen.
Zo deden we het ook bij de andere kaartjes.
Ik help je!  Ik hou van je! Ik ben altijd bij je! Ik maak je blij!

Daarna gingen we lekker werken. En bij het opruimen liet ik nog eens de kaartjes zien. Misschien kunnen jullie elkaar ook wel helpen. En bij het buiten spelen: Misschien kunnen jullie elkaar ook wel troosten!

We gingen zelf als een ballon door het lokaal. En soms piepte de ballon of de wind ging een andere kant op... Wat een feestje! Pinksteren is ook feest! Feest dat God bij ons is!

En we zongen het lied :

Wees niet bedroefd,
Want het wordt feest!
Wanneer Hij komt,
De Heilige Geest!


Aan het eind van de morgen kregen ze allemaal een ballon met een kaartje. Om te onthouden dat God altijd bij hen is. En wie weet geven ze de ballon toch nog door aan iemand anders,  net als Daan deed in het verhaal.

Thuis, met onze eigen kids, heb ik in alle ballonnen briefjes gedaan met bemoedigingen. Bij elk bord een ballon. Ze lazen de briefjes,  probeerden ze te onthouden,  stopten ze weer in de ballon. We bliezen de ballon op en lieten hem los. Wie zou de ballon vinden. De bemoedigingen zijn er met Pinksteren voor alle mensen.

s Zondags mocht ik ook in onze kerk het bijbeluurtje doen. Natuurlijk nam ik de ballon mee. Eerst gingen we allemaal verdrietige dingen vertellen. Bij elk verdrietig ding scheurde ik een papiertje. Wat een rommeltje. Hoe krijgen we dat weer opgeruimd. Toen blies ik de ballon op en bij de papiertjes liet ik hem voorzichtig leeglopen. Alle papiertjes wapperden weg. Dat gebeurde ook met Pinksteren. God kwam met Zijn Heilige Geest om ons weer blij te maken. Weg verdriet en zonden en fouten. Weer helemaal opgeruimd! En dat mogen we verder vertellen! En ook hier blaasden we de ballonnen op en lieten we ze lekker door de lucht vliegen.Goede Pinksterdagen !

6 opmerkingen:

 1. Heb gewoon kippenvel van dit idee! Wat zullen de kleuters (en jij) genoten hebben en het goed onthouden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een leuke reactie! Ja, we hebben zeker genoten!

   Verwijderen
 2. Wow, mooi zeg! Nog net op tijd om morgen met mn dochtertje te gaan doen. Bedankt voor het delen! Grt. Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor het bloggen.
  Ik heb een combinatie gemaakt van jouw blog en die van Mirjam. Het was een heel mooi ballon-Bijbelfeest!
  We zongen ook nog (met you-tube "wat is het pinksterfeest" en "Ik moet weggaan").
  Er hangt een ballon voor ons allemaal in de kamer als teken van feest, èn als herinnering aan (het bidden om) het vól worden van de Heilige Geest (mooie gesprekjes over gehad)

  O ja, en met ons kleutermeisje heb ik helemaal jouw blog gevolgd. Was echt prachtig en ontroerend. Ze ging er helemaal in op, zei elke keer nadat ik de boodschap van een kaartje aan de ballon voorlas voor haar .... "en niet alleen ik, maar IEDEREEN mag het horen!" (en dan liet ik die ballon door de kamer vliegen)... en vond het heerlijk om op t eind ook als een ballon door te kamer te sjezen:).
  Heel mooi, die expressie, die je in je Bijbelfeesten brengt!! Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te horen dat je 't hebt gebruikt! En bedankt voor je YouTube tips. We stoppen nog niet met vieren. Gaan het vast nog gebruiken!

   Verwijderen
 4. Gaaf! Blijft zeker hangen bij al die kinderen aan wie je dit door mocht geven!!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je m'n blog hebt gelezen! Je reactie is van harte welkom!