zaterdag 9 mei 2015

Bijbelstudie 2 Petrus 2

Als je 2 Petrus 2 leest struikel je bijna over de woorden. Best lastig. We lazen het samen in onze bijbelstudiegroep. Altijd weer verrassend wat God ons leert.

Het gaat over dwaalleraars. Ze weten dat ze gekocht zijn door het bloed van de Heere Jezus. Maar toch... Ze verloochenen de Heere. Misschien plakken ze er regeltjes aan vast,  dat het alleen kan als je iets bijzonders hebt meegemaakt. Of op hun manier God leert kennen. En hoe snel denk je dat niet zelf?  Je bent enthousiast over je geloof in God en wil dat iedereen Hem leert kennen. Dus daarom moet het op jouw manier. Laten we daarvoor oppassen. Niet op onze manier,  maar door het bloed van de Heere Jezus. Dat reinigt van alle zonde. God gaat met ieder een eigen unieke weg!

Er staat dat toch veel mensen hen navolgen. Ze zijn gierig. Gunnen iemand anders niets. Dat is toch een kenmerk waar je op letten moet. Waar Petrus voor waarschuwt. Waar gaat het om? Om Christus. Hij heeft ons vrijgekocht!  Dat moet je voor ogen houden!

Hoe erg het ook klinkt. Voor de dwaalleraars komt wel het verderf. In vers 4 staat dat het ook kwam voor de gevallen engelen. Voor hen is geen weg terug. Maar ook in de tijd van Noach. Daar is de zondvloed gekomen over de goddelozen. Voor hen geen weg meer terug. Maar God bewaarde Noach!
Het oordeel kwam ook voor de mensen in Sodom en Gommora . Ook voor hen geen weg meer terug. Maar Lot werd eruit gered!

Een duidelijke conclusie van dit gedeelte staat in vers 9: Zo weet de Heere de godzaligen uit de verzoeking te verlossen,  en de onrechtvaardigen te bewaren tot de dag des oordeels om gestraft te worden. 

Dat eerste stukje,  hou je daaraan vast!

Blijkbaar kan het wel. Je opnieuw laten verleiden door begeerlijkheden van het vlees. Het lijkt dan wel vrijheid te zijn,  zoals staat in vers 19,  maar dan ben je weer een dienstknecht. Dan wikkel je jezelf opnieuw in in de besmetting van de wereld.

Misschien staat het helemaal niet zo ver van ons af. Hoe vaak worden ook wij niet verleidt om weer te zondigen. Blijf opletten roept Petrus op. Dit is waar jullie dwaalleraars of dwaalgedachten aan kunnen herkennen. Blijf op de Heere Jezus gericht,  Die jou gekocht heeft.

En wat die dwaalleraars en dwaalgedachten betreft, die zullen hun oordeel krijgen. God redt jou van die dwaalgedachten. Erken dat God die macht heeft!

Het is dom wat die dwaalleraars doen. Als je gewassen bent door Christus ga je niet opnieuw rollen door de zonde. Net zoals een zeug, die net gewassen is, weer gaat rollen door de modder.

Kijk naar wat Jezus voor jou heeft gedaan. Blijf bij Hem! O God,  Die mij hebt vrijgekocht... Hij is het die jouw leidt!


En ja, soms is het lastig als je een predikant hoort,  die iets verkeerd uitlegt. En wie zou er nooit fouten maken?  Laten we ons richten op God en niet op een predikant of een leraar. En soms of vaak is het nodig je relatie met God even de voorkeur te geven,  ipv te luisteren naar anderen. Wees niet afhankelijk van boekjes of preken die anderen geschreven hebben. Maar bouw zelf een relatie op met God. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je m'n blog hebt gelezen! Je reactie is van harte welkom!