zondag 31 augustus 2014

God wil bij ons wonen!/ Gaven en tijd...(deel 1)- Gezinsmomenten

We zijn van de week verder gegaan met de Israëlieten in de woestijn. Ze hadden de  tien geboden gekregen. Maar lukte het ook om de geboden te houden? En dan gelijk de vraag naar ons toe: Lukt het ons? We kwamen tot de ontdekking dat er ook in ons hart zonde leeft. Zouden we dan wel met God op weg kunnen? Ik gaf het voorbeeld van een moordenaar. Zou jij met een moordenaar in huis willen wonen? Nee, daar moesten ze niet aan denken. En toch wil God bij het volk Israël en ons wonen. Begrijp je dat? We kijken nog een keer naar de twee harten met God en naaste. God houdt van Zijn volk. Zijn volk had het verbond wel verbroken. Maar God laat zien dat Hij het verbond wel houdt. Hij gaf nieuwe stenen tafelen. En Hij wil zelfs bij hen wonen!

We lezen van Bezaleel en Aholiab. Zij hadden gaven gekregen om te bouwen. Zij mochten werken aan de tabernakel. Maar ook de andere mensen mochten hun gaven gebruiken voor de bouw van de tabernakel. Zo mogen ze samen werken. En samen iets moois maken voor God.

In de vakantie hebben we samen een poppenkinderstoel gemaakt. We waren reuze trots op het resultaat. Ik was er ook blij mee en maakte foto's, want ik wilde het ook nog graag een keer hebben over samen werken en dat ieder andere gaven heeft gekregen. Nu pakte ik even terug op dat samenwerk-moment.

De een kan goed zagen... De ander kan goed schilderen...

De ander kan goed naaien...


En samen maakten we een poppenkinderstoel....
De een was de verkoper, de ander werkte in het magazijn, de ander was de klant...
En de poppenkinderstoel werd zelfs thuis bezorgd...


Ieder mocht zo zijn gaven gebruiken. Wat is het mooi geworden! Wat zou het jammer zijn als we onze gaven niet zouden gebruiken. Dan hadden we vast geen mooie stoel gehad voor de pop.Straks gaan we weer naar school. We mogen genieten op school van de gaven die we gekregen hebben. We praten er over wat zij goed kunnen en dat je dan misschien iemand kan helpen die dat juist moeilijk vind. Maar ook over de dingen die we lastig vinden. Dan mag je om hulp vragen en kan je misschien weer leren van een ander.

Deze week hebben we verder nagedacht over de gaven die God ons geeft.We lazen het verhaal van de gelijkenis van de talenten. Gebruik ze wel en begraaf ze niet in de grond. God geeft ons gezondheid, verstand, tijd... En wat doe je ermee?

Hoe gebruik jij je tijd, die God aan je geeft? Er is een tijd van leren, maar ook een tijd van ontspannen. Een tijd om je op te frissen en een tijd om te spelen. Een tijd om samen met anderen te eten en te kletsen en een tijd om alleen te zijn met God. Aan de hand van Bijbelverhalen hebben we daar deze week naar gekeken. Hieronder de Bijbelverhalen die we behandeld hebben over tijd... En deze tekst sprong er even uit:

Ja ook, dat ieder mens ete en drinke, en het goede geniete van al zijn arbeid. Dit is een gave van God.... Prediker 3:13 (Geniet van alles wat je hebt mogen doen vandaag...)

Alles heeft zijn bestemde tijd...- Prediker 3:1-15
Tijd van leren ... en een tijd van naar huis gaan...- Heere Jezus in de tempel: Lukas 2:41-52
Tijd van zorgen... en een tijd van oplossingen...- Water verandert in wijn op de bruiloft: Johannes 2:1-12
Tijd van storm... en een tijd van rust...- Storm op zee: Markus 4:35-41
Tijd van slapen en rusten... en van wakker worden... - Ook te zien in Markus 4:35-41
Een tijd van samen eten... en alleen te praten met God op de berg- Wonderbare spijziging: Markus 6:31-44
Tijd van ziek zijn... en tijd van gezond...- Een melaatse man genezen: Markus 1:40-45
Tijd om Gods zegen te ontvangen.... Psalm 121

Het werk aan de tabernakel voltooid
32 Zo werd het werk aan de tabernakel, de ontmoetingstent, voltooid. De Israëlieten hadden alles precies zo gemaakt als de HEER het Mozes had opgedragen. 33 Toen brachten ze de tabernakel naar Mozes: de tent met alle toebehoren, de haken, planken, dwarsbalken, palen en voetstukken, 34 het dekkleed van rood geverfde ramsvellen, het dekkleed van zeekoevellen en het voorhangsel, 35 de ark voor de verbondstekst met de draagbomen en de verzoeningsplaat, 36 de tafel met de bijbehorende voorwerpen en het toonbrood, 37 de lampenstandaard van zuiver goud met de lampen die er op de juiste wijze op gezet moesten worden, met alle toebehoren en met de olie voor de verlichting, 38 het gouden altaar, de zalfolie, het geurige reukwerk en het gordijn voor de ingang van de tent, 39 het bronzen altaar met het bronzen hekwerk, de draagbomen en alle bijbehorende voorwerpen, het wasbekken met het onderstel, 40 de doeken voor de omheining met de palen en de voetstukken, het gordijn voor de ingang van de afgeschermde ruimte, met de touwen en pinnen, en alle benodigdheden voor de dienst in de tabernakel, in de ontmoetingstent, 41 en ook de ambtsgewaden voor de dienst in het heiligdom, de heilige kleding voor de priester Aäron en de kleding die zijn zonen bij hun dienst als priester moesten dragen.42-43 Alles was gemaakt zoals de HEER het Mozes had opgedragen. Toen Mozes zag dat de Israëlieten alles precies volgens de opdracht van de HEER hadden gemaakt, zegende hij hen. 

Vers 43: Ook weer zo mooi voor ons. Als we klaar zijn met ons werk, mogen we het bij de Heere brengen. Mozes zegende hen, maar we mogen ook geloven dat God ons zegent. Hoe doen we dat praktisch? Aan het eind van de dag vertellen we aan elkaar en aan God wat we hebben mogen doen. 

Laat ons uw genade zien, Heer, onze God.
Bevestig het werk van onze handen,
het werk van onze handen, bevestig dat.
Psalm 90:17
In Exodus 40  lezen we dat Mozes alles gaat inrichten zoals God het tegen hem zegt. Daarna moet alles gezalfd worden. Zo wordt het geheiligd. Zo mogen wij ook ons werk bij God brengen en Hij zal het gebruiken en heiligen tot Zijn eer. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je m'n blog hebt gelezen! Je reactie is van harte welkom!