dinsdag 26 augustus 2014

Sociale ontwikkeling van kinderen- Leermoment uit de moedergroep




Geloven in opvoeden... De naam van een boek wat we met verschillende moeders bespreken. We zijn nu aangeland bij het hoofdstuk over de sociale ontwikkeling van kinderen. Het is zo mooi om samen te kijken wat de Bijbel daar over zegt. Hieronder een samenvatting van deze morgen.

Sociale ontwikkeling
Sociale ontwikkeling heeft te maken met relaties! God is een God die een relatie met ons wil! Daarom keken we eerst naar Gods relatie met ons.

Gods relatie met ons:
We zongen samen lied 26: De Heere is mijn Herder. Op een papier schreven we om de beurt Wie God in dit lied wil zijn voor ons. Dat deden we ook bij lied 27: De Heere is mijn kracht, mijn lied.
Herder, Leidsman, Verlosser, Trooster, Kracht, Helper, enz.
Samen besproken hoe God is als Herder, enz.

Relatie met onszelf: 
Heb je naaste lief als jezelf! Dat kan alleen als je weet wie je zelf bent. Gods schepping! Je gaat dan ook vol bewondering kijken naar andere mensen, ook geschapen door God! Ieder met zijn eigen gaven! Samen vormen wij het Lichaam!
Toen gekeken naar Romeinen 12:1-9. Daar gaat het over mensen met allemaal verschillende eigenschappen. Het bijzondere is dat God al die eigenschappen bezit en wij maar enkele. Dat geeft niet zegt Paulus. Als je niet kan onderwijzen dan laat je dat aan iemand anders over. Jij hebt zelf gaven. Die mag jij besteden!
Even nagedacht over de eigenschappen / gaven/ talenten die wij hebben gekregen van God. Hij wil ons daar in laten groeien! Kijk naar hoe Hij troost! Hoe Hij helpt.. Hoe Hij bemoedigt! Hij is ons tot Voorbeeld!

Relatie met anderen:
In vers 9 -21 lazen we hoe we met onze naaste om moeten gaan.
* Liefde zij ongeveinsd: Keer je af van het kwaad en onthou het goede! Onthou de goede dingen die je kind doet, die andere mensen doen! vergeet en vergeef het kwade!
* Zegent hen die u vervloeken. Erg moeilijk, maar God is onze Hulp. Vraag het aan Hem om te kunnen zegenen!
* Weest blij met de blijden! Ook naar je kids toe: Geniet van hun blijdschap! Leef je in en begrijp hun blijdschap!
* Wees samen verdrietig. Begrijp hun verdriet! Je hoeft niet voor een oplossing te zorgen. Naast hen staan is vaak al genoeg.
Een rijk hoofdstuk met nog zoveel meer leerpunten!

We sluiten af met een dankgebed en danken God voor Zijn liefde en wijsheid en al Zijn eigenschappen. Danken Hem dat Hij dat ook zichtbaar wil maken in onze levens en die van onze kinderen. En vragen Zijn zegen op de plek waar ze komen, op school, in de kerk of ze daar ook Zijn liefde mogen ontvangen, zodat ook zij het weer door kunnen geven.

Vraagje aan jullie: Welke Bijbelverzen zijn voor jullie van betekenis in de omgang met je kids/kinderen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je m'n blog hebt gelezen! Je reactie is van harte welkom!