vrijdag 13 maart 2015

Water in de woestijn. .. - 40 dagen tijd

Inleiding 
In de kerk hoorden we een preek over Zacharia 13:1. Er is een fontein geopend tegen de ongerechtigheid en onreinheid. Die fontein ( water wat uit de grond borrelt) wijst naar het bloed van de Heere Jezus dat heeft gevloeid. Dat is geschikt tegen onreinheid. Ook hadden we het over de doop en de verschillende aspecten van water:  Reinigen, schoonmaken, verkwikkend en dorstlessend. En dat we elke dag vanuit de doop mogen leven. Hoe kunnen we dat doen?  We hopen dat we dat mogen leren door over water naar te denken. En omdat we toch wel "dorst"hebben gekregen van het lezen over de woestijn willen we nu graag lezen over water.

Thema 
Water in de woestijn( van onze levens)

Doel
Verschillende aspecten van water leren kennen. En daaruit leven... 

Beeldend
In het windlicht een kleine kan voor water( gemaakt van witte zelf-hardende klei) 


Met de kids 
In de tuin maakten we de grond onkruid vrij (reinigen),  planten we bloembollen en gaven we ze water. (verkwikkend,  nieuw leven, dorstlessend )
We maakten water ijsjes. Heerlijk verkwikkend,  als het warm is!

Liederen 
Als een hert dat verlangt naar water
Create in me a clean hart
O alle dorstigen,  kom tot de wateren 
In het water van de doop- Sela 

Bijbelverhalen
Veel verhalen over de Heere Jezus spelen zich af bij het water. We lezen de volgende verhalen en samen kijken we naar de betekenis van het water in het verhaal. 

De doop van de Heere Jezus,  Water dat reinigt,  kracht geeft,  nieuw leven.  Verbond met God. Mattheus 3:13 -17, Markus 1:9-13,  Lukas 3:21-22,  Johannes 1:19-34 Dank U God, dat Uw naam ook met ons verbonden is door de doop. 

De eerste discipelen zijn bij het water en worden geroepen om een nieuw leven met Hem te beginnen. Mattheus 4:18-25, Markus 1:14-20 Dank U wel dat wij ook een discipel van U mogen zijn en dat we mogen leren van U.

Bruiloft te Kana. Johannes 2:1-12 Water wat in wijn veranderd. Verkwikkend,  vrolijkheid! Dank U wel dat U het bent die ook blijdschap en vrolijkheid geeft in ons leven! 

Gesprek met de Samaritaanse vrouw. Johannes 4:1-30 Jezus kan alleen onze dorst lessen! Dank U,  dat U onze dorst echt lest,  dat U weet wat ons gelukkig maakt. 

Genezing van de lamme te Bethesda. Johannes 5:1-15 Zo lang gelegen bij het levende genezende water. Maar Jezus is het  levende Water dat genezing en vergeving geeft. Dank U wel dat U geneest en vergeeft! 

De wonderbare visvangst. Lukas 5:1-11 Levende vissen,  die verkwikkend zijn! Dank U dat U zorgt ook voor onze dagelijkse dingen,  zoals eten,  wat ons weer energie geeft. 

Gelijkenis van het huis op te zand en op de rots. Water is ook gevaarlijk. Maar met God erbij behoud. Mattheus 7:24-29 Dank U dat we met U een veilige schuilplaats hebben! 

Jezus stilt de storm.  Opnieuw zien we gevaar van water, maar redding bij Jezus.  Mattheus 8:23-27, Mattheus 14:22-36, Markus 4:35-41,  Lukas 8:22-25,  Johannes 6:16-21 Dank U dat als het stormt U toch machtiger bent en heel dichtbij! 

Genezing van de bezetene van Gadara. Markus 5:1-20, Lukas 8:26-39. Het water is hier tot de dood voor de kudde. Neemt de onreinheid weg. Dank U dat U de boze wegstuurt uit ons leven! 

Jezus wandelt op de zee.  Markus 6:45-56 Hij heeft de macht! Dank U wel dat U alle macht heeft! 

Farizeeën vragen aan Jezus over het wassen van de handen. Markus 7 :1-23 Het gaat niet om allerlei uiterlijkheden,  maar om de vergeving die Jezus geeft! Dank U wel dat U van ons houdt om wie we zijn. En niet omdat we allemaal goede werken doen.  Vergeef ons als we weleens denken dat we zo Uw liefde kunnen verdienen. 

De voetwassing. Johannes 13:1-20 Je mag ook leren om je naaste te helpen. Dank U wel dat U er bent voor ons. Dat U zelfs onze voeten wil wassen. Soms kunnen wij zo vies zijn van vieze voeten. Maar Uw liefde gaat zelfs over zulke dingen. Als wij t moeilijk vinden om een anders vieze voeten of fouten te vergeven,  dan denken we aan U en wat U voor ons deed! 

Deze gaan ook over water,  maar lezen we in de lijdensweek :

Kruiswoord van de Heere Jezus: Mij dorst Johannes 19:28-30 Jezus had dorst naar Zijn Vader. Was verlaten van Zijn Vader. Wij zullen nooit van Hem verlaten zijn... 

Bloed en water.  Johannes 19:34 Wijst op nieuw leven!  Door Jezus ontvangen we nieuw leven met Hem!


1 opmerking:

  1. Dank je wel voor al die teksten! ( bijbelverhalen) Met z'n allen in de tuin, reinigen. Goed gevonden.

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je m'n blog hebt gelezen! Je reactie is van harte welkom!