zondag 29 maart 2015

U nodigt mij aan tafel... ( samen toeleven naar het Heilig Avondmaal)


Deze week hebben we samen gekeken naar het gebroken brood en de vergoten wijn. Het lichaam van de Heere Jezus brak,  Zijn bloed vloeide. In de brief die Petrus had laten schrijven lezen we dat Hij getuige was van Zijn lijden. Daarom wilden we deze keer met Petrus naar het lijden kijken. 

Beeldend 

In het windlicht gebroken brood en een  glas wijn met daarin rode hartjes. Uit liefde voor ons, gaf Hij Zijn bloed. 

Avondmaal 
De Heere Jezus brak het brood en vergoot de wijn. De discipelen moesten dit blijven doen. En denken aan Hem. Het lijden was nu heel dichtbij. Ze zouden zelf zijn verbroken lichaam zien en het bloed wat vloeide. 

Naar Getsemane 
Hij waarschuwde Petrus dat hij t was die Hem zou verloochenen. Petrus was niet van plan om de Heere Jezus te verloochenen. Hij wilde Hem echt niet verdrietig maken. En toch deed hij het. Tja,  zo zijn wij ook. Vol grootse plannen om Jezus niet te verloochenen, maar wat is het moeilijk als er pijn komt,  moeilijkheden in je leven om dan ook bij Jezus te blijven. Hoe is dat bij ons? Toch doet dat ook al pijn bij Jezus,  dat wij Hem zo vaak niet nodig hebben als 't moeilijk is. We weten dat Petrus hierin mag groeien. Dat mag ons bemoedigen,  dat Jezus het ons leert om ook als het moeilijk wordt dichtbij Hem te blijven! 

In Getsemane 
Hij vroeg aan de discipelen om voor Hem te bidden. Maar ze vielen in slaap. Dat moet ook pijnlijk geweest zijn voor de Heere Jezus! En ook wij kunnen soms zo beloven om te bidden,  maar hoe vaak versloft dat en ben ik moe om het opnieuw aan Gods te vragen?  Ook wij doen de Heere Jezus daar pijn mee?
We zagen dat de Heere Jezus angstig was om de drinkbeker van Gods toorn te drinken. God is boos over onze zonden. De zonde van niet contact willen met Hem,  de zonde tegen over onze naaste... Zo erg is het doen van zonde ook! Jezus was zo bang,  dat Hij grote druppels bloed zweette. Zo erg is Gods boosheid over zonde. 

Met de kids hadden we t nog over zonde doen. We praten veel over sorry zeggen. En dat kan je aardig goed oefenen. Maar menen we het ook? Ik gaf het volgende voorbeeld. 
"Gisteren heb ik hard aan iemand haar haar getrokken. Wel sorry gezegd,  hoor. Vandaag ga ik t weer doen. Kijken of ze me nu weer vergeeft." 
De kids waren erg verontwaardigd. En eigenlijk ook boos op me. En dat was ook net de bedoeling. We praten erover waarom dat niet kon. Waarschijnlijk heb je er dan niet echt spijt van. Als we vergeving vragen doen we ons best om het niet meer te doen! Vergeving is niet goedkoop. Vergeven kost het bloed van de Heere Jezus. 

In Getsemane zagen we dat de Heere Jezus Zelf de vijand tegemoet gaat. Hij kan het wel!  Wij lopen graag weg voor moeilijkheden. Maar laten we met Hem onze moeilijkheden tegemoet gaan. 

Gevangen genomen 
De pijn van het verraad van Judas... Hij verraadde Hem met een kus. En Petrus... Hij deed z'n best om met het zwaard te slaan. Hoe vaak slaan wij niet om ons heen om de Heere Jezus te beschermen. Niet met een zwaard,  maar soms wel met woorden. Dat is soms echt goed bedoeld. Maar we mogen alles wel van God verwachten. Hij kan zelf engelen sturen,  op Zijn Woord 'Ik ben het' vallen ze om. We kunnen God soms zo in de weg staan,  met onze actie. Als Hij Petrus had toegelaten om te slaan,  was er geen redding voor onze zonden. Laat t aan Jezus Zelf over. Het staat God niet in de weg. Hij wijst ons net als Petrus terecht! Petrus mag zijn zwaard in Zijn schede doen. Jezus geneest het oor van Malchus. Zou t ook lijden zijn voor Jezus dat wij Hem zo vaak in de weg staan om Zijn werk te doen? 

Jezus wordt gebonden. Net als een Lam dat naar de slachtplaats wordt geleid. Hij zonder zonde. Of Hij met onze zonden! Hebben wij die straf niet verdiend?  Op de blog van Bijbelfeest staat zo n mooi verhaal over het lam dat de zonde op zich krijg krijgt. Mooi om te vertellen aan je kids! 

Voor de hogepriester 
Valse getuigen... Wat staan ze allemaal te verzinnen om Hem maar te kunnen doden. Is ook lijden!  Ze slaan Hem in Zijn gezicht!  Hij is stil!  Wat een voorbeeld ook voor ons. Stil zijn als je vals beschuldigd word. Het kan alleen met Jezus! 

En dan staat Petrus daar. Aan hem wordt gevraagd of hij ook bij Jezus hoort. En Petrus zegt: Nee. Tot drie keer toe! Wat een pijn voor de Heere Jezus... En dan ineens ziet Petrus wat hij doet. Hij weent. Hij huilt... Jezus is het die ons ook ontdekt aan onze fouten. En je mag er om huilen. Maar er ook aan denken dat Jezus in de nacht van Zijn verraad het brood nam. En het brak. Voor jou! Het was mijn zonde die Hij droeg! 

Lied
Zo lief had God de Vader ons

We zongen dit lied. Omdat we daar zien dat Hij aan het kruis hing. Dat Zijn lichaam brak,  dat Zijn bloed vloeide. Het was onze zonden die Hij droeg! 

En dat mogen we bedenken als we het brood zien breken,  de wijn vergoten wordt! 
Onze zonden zijn vergeven. Uit liefde voor ons heeft Hij dit gedaan. Zie het brood en de wijn. Proef het!  En geloof dat Hij dat deed voor jou! 

Gebed
Onze Vader! 
Vergeef ons onze schulden. 
Gelijk ook wij onze schuldenaren vergeven . 
Niet 1 keer. Maar 7 keer 70!  Want U doet dat ook bij ons! 
Dank U mijn Vader voor al Uw genade,  die U liefdevol geeft! 
Dank U wel voor Uw nodiging aan tafel! 
Waarin ik Uw vergeving mag zien,  mag proeven. 
Dank U wel dat ik nu weer zeker weet dat U met me mee gaat en van mij houdt! 
Amen! 




2 opmerkingen:

Leuk dat je m'n blog hebt gelezen! Je reactie is van harte welkom!