woensdag 26 november 2014

Bijbelstudie over 1 Petrus 2:1-10

Zo onder de indruk van alles wat Petrus ons leert!  Het vorige hoofdstuk ( 1 Petrus 1) ging over heilig leven. Dat betekent ook zonder oordelen. En er kwamen situaties waarin ik toch aan het oordelen was. Wat hebben we een grote God. Hij doet dat niet! Hij is heilig en vergeeft elke keer opnieuw! We gaan verder met 1 Petrus 2:1-10.

Boosheid afleggen en genieten van Gods Woord
We kijken naar vers 1. Daarin zegt Petrus leg af alle kwaadheid, alle bedrog, alle schijnheiligheid, alle nijdigheid, alle roddels... Wat een herkenbare situaties. Zo van deze tijd. En t lijkt wel als je deze dingen leest dat er nog meer situaties zijn waar je je kwaad om maakt. Of dat er net situaties zijn waarin je vals beschuldigd wordt of geneigd ben een ander te beschuldigen. Maar daar moeten we niet aan vast blijven houden. Hier staat: Leg het af!

God, dank u wel dat ik m'n kwaadheid af mag leggen... Maar wat nu?

En dan lezen we vers 2. We mogen als pasgeboren kinderen verlangen naar de redelijke onvervalste melk, ( dat is Gods Woord), waardoor we groeien. Is het geen prachtig gezicht als je denkt aan een moeder met haar kind aan de borst? Ik vond het altijd heerlijke momenten, waarop ik genoot van onze kids. Vaak waren dat ook gebedsmomenten. God, zegen hem/haar! Dank U dat U nog meer van ons houdt dan ik van m'n kids... God wil ons ook zo graag dichtbij ons hebben. Hij wil ons voeden met Zijn Woorden! En die Woorden gaan over hoe goed de Heere is. ( vers 3) Welke goede dingen we zien van God? Hij zoekt Adam en Eva op, na de zondeval... Niet om te doden, maar om te behouden! Hij spaarde Noach en Zijn gezin in de ark! Hij gaf goede regels voor het volk! Hij zorgde voor een Lam in de struiken, toen Abraham Izak moest offeren, Hij leidde een mopperend volk door de woestijn, Hij gaf manna en water uit de rots! Hij bevrijdt van vijanden! Wat een goedheid! Ook in het Nieuwe Testament lezen we over Zijn goedheid: Hij gaf wijn op de bruiloft van Kana, Hij leerde de discipelen bidden, Hij genas, Hij wekte doden tot leven, boze geesten dreef Hij uit...Hij wilde de straf dragen voor ons... Wat een goedheid?
Zijn goedheid mogen we proeven! Ook bij het Heilig Avondmaal. Daar zien en proeven we Zijn liefde voor ons!

Komen tot de Levende Steen
In vers 4 lezen we dat we tot de Levende Steen mogen komen. Geen dode, want Jezus leeft! Hij is verworpen door de mensen,  maar voor God is Hij uitverkoren en dierbaar. Als wij bij Hem komen gaan we ook leven! We worden gebouwd tot een heilig priesterdom. Wat er gebeurde in het priesterdom? Met de kids hebben we daarnaar gekeken een poosje geleden. Daar zien we de kandelaar. Jezus het Licht van de wereld. Daar gaan we God loven om het werk wat Hij heeft gedaan! Daar zien we dat Hij ons vast houdt bij de tafel van de toonbroden! We mogen lofliederen zingen voor Hem... Dat is een aangename geur voor God. ( Mooi hè, al die verschillende zintuigen, proeven, ruiken...)
In vers 5 lezen we dat als we tot Hem komen ook zelf levende stenen worden. Eerst waren we dood door de zonden, maar nu mogen we weer leven ontvangen door Die Levende Steen. We worden dan gebouwd tot een geestelijk huis, we worden een HEILIG prietserdom, omdat we geheiligd zijn door de Heere Jezus. En wat we mogen doen? Geestelijke offeranden offeren, die aangenaam zijn voor God. Toen we met de kids over de offers van de tabernakeldienst hebben nagedacht, leerden we dat het werk van de Heere Jezus, Wie de Heere Jezus is, dat God daarvan geniet. Dus we gaan leren zingen, we gaan leren om God te prijzen om het werk wat Hij heeft gedaan, maar ook Wie Hij was. Het lied van A tot Z is Hij de hoogste Heer is ook zo'n heerlijk lied om God te prijzen.
In vers 6 lezen we dat er al in de Schrift stond dat God een Hoeksteen zou geven. Een Hoeksteen die uitverkoren en dierbaar is. En dat wie in Hem gelooft, niet teleurgesteld zal zijn.
Vers 7: We zijn dierbaar voor Hem. ( vs 7 en 8. Degenen die niet tot de Levende Steen komen ergeren zich aan Hem en stoten zich aan Hem.)
Vers 9: Maar we zijn  een uitverkoren geslacht, een koninklijk priesterdom, een heilig volk, een verkregen volk. Dat zijn onze namen. En we mogen de lof van God verkondigen, zoals ook al stond in vers 5. We mogen vertellen dat we uit de duisternis van onze zonden zijn getrokken tot Hem, Het Licht!
Vers 10. Eerst waren we niet zijn volk, maar nu heeft Hij zich over ons ontfermt.

Wat is het heerlijk om bij Hem te komen, vanuit onze donkerheid, door onze zonden, door de pijn die er is in deze wereld. Wat is het heerlijk om rust te vinden bij Hem, de Levende Steen, Hij is er en Hij blijft!




1 opmerking:

Leuk dat je m'n blog hebt gelezen! Je reactie is van harte welkom!