zondag 16 november 2014

Bijbelstudie over 1 Petrus 1 - 1 Petrus 1:13-25

Deze weken hebben we nagedacht over het volgende stukje van 1 Petrus 1: 13-25. Lees hier de Bijbelstudie over 1 Petrus 1:1-12


1 Petrus 1: 13-25

Verstandig en nuchter hopen op de genade van God...
vs 13: Petrus wekt ons op om verstandig en nuchter te zijn en te hopen op de volkomen genade van God, die we ontvangen als we de Heere Jezus zien. We hebben het werk van de Heere Jezus gezien! Hij kwam naar deze aarde. Daar denken we aan met kerst. We kijken verder naar het werk van de Heere Jezus. Wat heeft Hij laten zien dat Hij van ons houdt! Toen Hij op de bruiloft van Kana was,( het eerste werk wat Hij liet zien) liet Hij zien dat Hij weet wat we nodig hebben, maar ook in de andere ontmoetingen liet Hij zien dat Hij ons behoudt op t oog heeft. Hij nam onze zonden zelfs op zich! Toen Hij in de hof van Getsemanee was, zag Hij de drinkbeker met onze zonden. Hij wilde Hem drinken, hoe moeilijk t ook was... Als we het werk van de Heere Jezus zien worden we verstandig en nuchter en hopen we op de volkomen genade van God. Het werk van de Heere Jezus was genoeg. Door Zijn werk kan Hij ons Zijn genade en vergeving geven.


Heilig, wat houdt dat in...

vs 14 We mogen gehoorzame kinderen zijn. Niet zoals eerst; vol met dingen uit deze wereld die we eerst belangrijk vonden. vs 15: De Heere Jezus heeft ons zelf geroepen, Hij is heilig! Ook wij worden heilig in al onze wandel! vs 16: Het is ook een opdracht! Zijt heilig, want ook God is heilig! vs 17: Een voorbeeld van heiligheid is dat we niemand veroordelen! Ook God oordeelt ons niet. We mogen God aanroepen als onze Vader. Hij oordeelt ons niet en zo moeten wij ook doen zo lang we hier op aarde wonen. vs 18:En hoe gaat dat, heilig zijn? Hoe gaan wij dat leren? We zijn niet verlost door allerlei goede werken of door ons aan de wet te houden. Maar, vs 19: door het dierbaar bloed van de Heere Jezus. Hij heeft voor ons betaald.
Dus bedenk dat als je aan het "veroordelen" bent. Ik ben ook vrij door het bloed van de Heere Jezus! Ik wordt ook niet meer veroordeeld!

vs 20: De Heere Jezus heeft Zich nu geopenbaard. En toch was Hij er al, voor de schepping. Maar nu mogen we Hem zien, omdat dat nodig is voor ons.
vs 21: We mogen door de Heere Jezus in God geloven, God heeft de Heere Jezus opgewekt uit de dood en God heeft de Heere Jezus heerlijkheid gegeven. Ons geloof en hoop is daarom op God. We mogen op Hem hopen! Want Hij heeft de straf gedragen! vs 22: Onze zielen zijn gereinigd doordat de Heere Jezus gehoorzaam is geweest. En zo leert Hij ons door zijn Geest, broederlijke liefde. Met een gereinigd hart kunnen we elkaar liefhebben en worden we daartoe opgeroepen. 
Heere God, we zijn rein, door de Heere Jezus en zo mogen we de mensen om ons heen ook lief hebben, omdat de Heere Jezus ons liefheeft!



Leef! Want Gods Woord is blijvend!
vs 23: We zijn opnieuw geboren, niet om opnieuw te sterven, maar om te leven! Want de Heere Jezus heeft de dood overwonnen. Hij is de Levende. En wij zijn van Hem. Dat kan door het eeuwig blijvende woord van God! De Woorden van de Levende Jezus gaan nog met ons mee.
vs 24: We zijn net als gras en onze schoonheid is als een bloem, het gras is verdort en de bloem is afgevallen, het gaat niet om onze schoonheid, om alle tijdelijke dingen, vs 25: maar het gaat om het Woord dat blijft tot in eeuwigheid! Dat Woord is onder ons verkondigd! Geniet van dat Woord! Dat staat overal boven. Boven ziekte, boven zorgen!

Samenvattend
God, leert U mij om Heilig te zijn, niet te oordelen. U doet dat ook niet bij mij. De Heere Jezus heeft met Zijn bloed de straf gedragen. Nu is er geen veroordeling meer. Ik mag leven vanuit Uw Woord! En daarvan genieten...

Soms een beetje spannend om zo'n gebed te bidden. God zal situaties geven, zodat je leert om niet te oordelen. Maar Hij houdt je vast!


2 opmerkingen:

  1. Prachtig! Ja, best spannend zo'n gebed. Ik ben zo benieuw of het je lukt om te leven vanuit zijn Woord en daarvan te genieten! Daar ga je vast over schrijven!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou, Ariella, had eigenlijk spijt van t gebed, want ik vind t best een moeilijke opgave! Dus ik heb weer extra bewondering voor onze God die het wel kan! En mij opnieuw niet veroordeeld omdat ik te vaak de mist in ga!

      Verwijderen

Leuk dat je m'n blog hebt gelezen! Je reactie is van harte welkom!