dinsdag 6 januari 2015

Wie overwint... Een nieuwe naam


Deze weken waren we aan het lezen over een nieuwe naam. We hadden dat gelezen in Openbaringen n.a.v. krijgen van een Bijbel en dat het wel belangrijk is om te doen wat God zegt. Dan zal je overwinnen en een NIEUWE NAAM krijgen. We gingen samen verhalen bedenken over een NIEUWE NAAM. Leuk dat ze zo meedenken! Deze verhalen lazen we met elkaar. En wat kwamen er fijne gesprekken uit voort. We keken samen bij elk verhaal: Waarom kregen ze een nieuwe naam. En wat betekent het voor ons...

Van oud naar nieuw:

Zijn naam is Jezus!
Hij doet Zijn naam eer aan. Hij kwam om ons Zalig te maken.
Maninne wordt Eva
Maninne krijgt een andere naam als ze moeder wordt van alle levenden. De naam hoort bij wie ze is.
Abram wordt Abraham
God maakt een verbond met Abram. En het teken daarbij is de besnijdenis. Abraham is met deze naam aan God verbonden.
Sarai wordt Sara
Want ze zal moeder worden!
Jacob wordt Israel
Toen Hij worstelde met God. God beloofde dat Hij tot een groot volk worden zal...
Daniel en z' n vrienden krijgen ook nieuwe namen aan het hof
De namen verwezen naar afgoden. Toch blijven ze vasthouden aan hun God. Wat anderen je ook voor naam geven. Wij mogen ons vasthouden aan de naam die verbonden is met God.
Simon wordt Petrus
We lazen het verhaal dat Petrus opnieuw wordt gevraagd of hij Jezus liefheeft. Ondanks de fouten van Petrus, gaat God met Hem verder. Hij mag de mensen vertellen over God.
Saulus wordt Paulus
Saulus wordt stilgezet op de weg naar Damascus. Dan krijgt hij de opdracht van God om Zijn Woord te preken.

Ook God noemt ons bij onze naam en wil bij ons horen! Dat heeft Hij beloofd bij de doop.
We zongen liederen over de doop:
Ik heb je bij je naam geroepen...
In het water van de doop- Sela...
God zal zijn waarheid nimmer krenken...

We hebben gekeken naar de betekenis van onze namen. En die zijn geweldig mooi. Gewijd aan God... Gekroond... Vrolijk... Machtige Adelaar... Maar ook naar de namen van onze klasgenootjes.

En we hadden het over scheldnamen. Of uitgescholden worden. Soms geven we anderen namen, omdat we boos zijn. Dat is niet netjes. Het doet een ander pijn. Of er komt ruzie. Niet fijn!
En wat doet het pijn als iemand ons "uitscheldt". We pakten het kaartje van een nieuwe naam erbij. Het kaartje is gelamineerd. Eigenlijk hetzelfde als bij de doop. God belooft ons om voor ons te zorgen. Maar wat als er nu iemand lelijke dingen over jou zegt? Ik maakte het kaartje vies. Wat nu? Als we lelijk gaan praten over de ander, wordt hij ook vies en jij niet schoon. Wie kan ons wel schoonmaken? Dat is de Heere Jezus. Hij kwam om onze zonden op Zich te nemen, zodat wij weer schoon kunnen worden. Dat deed Hij, maar wat heeft het een pijn gekost. En toch ... daarom mogen we naar Hem gaan als we bevuild zijn. En we mogen bidden voor wie ons bevuild. Want wij kunnen hem of haar niet schoonmaken. Dat kan God alleen. Met water maakten we het kaartje weer schoon.

's Avonds toen ik ze naar bed bracht hadden we het er over dat het best lastig is als zoiets op school gebeurd. Hoe kan je dat dan doen? "Dan bid ik met mijn ogen open. Dat mag ook, hè? "
Het valt ook niet altijd mee, maar wat fijn dat we elkaar mogen bemoedigen om te weten dat we bij God horen, dat Hij ons schoon wast, ook als wij fout zijn geweest en dat we voor anderen mogen bidden. Dan wordt het weer rustig en schoon in je hart...

Als we openbaringen nog een keer lezen, zien we ook dat God ons bemoedigt om vast te houden aan Zijn Woord. Met Hem zijn we overwinnaars!
  1. Die overwint, die zal bekleed worden met witte klederen; en Ik zal zijn naam geenszins uitdoen uit het boek des levens, en Ik zal zijn naam belijden voor Mijn Vader en voor Zijn engelen.
  2. Die oren heeft, die hore wat de Geest tot de Gemeenten zegt.

2 opmerkingen:

  1. Heel mooi allemaal. Over die namen! Wat moet dat een indruk maken op je kinderen. Ik hoop dat ze je woorden lang bewaren in hun hart.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Erg mooi joh! Wat een rijke bron is de bijbel en wat zit er veel verborgen. Mooi dat je dat opdiept met de kids!

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je m'n blog hebt gelezen! Je reactie is van harte welkom!