donderdag 3 november 2016

Maandtekst november - Hebreeën 13:5

Wees tevreden met wat u hebt, want Hij heeft Zelf gezegd: Ik zal u beslist niet loslaten en Ik zal u beslist niet verlaten.
Hebreeën 13:5

Inleiding 
Wat hebben we allemaal veel... 
Kunnen jullie eens opnoemen wat we allemaal hebben...? 
Zo veel...?! 
In de Bijbel gaat het ook over wat we hebben. En er staat een opdracht bij. 

Vragen die je kunt stellen bij deze tekst :
* Wie wil de tekst eens voorlezen?
* Wat is de opdracht?  
Wees tevreden met wat u hebt!
* Waarom zou God deze opdracht geven? 
Omdat Hij ons niet loslaat,  omdat Hij ons niet verlaat... 

Conclusie 
Hij weet precies wat wij nodig hebben. Daar mogen we blij en tevreden mee zijn. Maar bovenal dat Hij er is!  Hij laat ons niet los en verlaat ons niet. 

Verder doorpraten en lezen 
Over (on) tevreden... 
* We lazen vers 1 t/m 5 en na elk vers praten we samen over de betekenis
*  En als we toch ontevreden zijn?  Zou het dan zo zijn dat God ons verlaat of loslaat?
We lazen Exodus 17 over het mopperende volk. En toch hoorde God hen. Wat een genade!  Wat een leermoment!  Zouden we iets van God kunnen laten zien als we ondanks een onvriendelijke houding,  toch voor iemand zorgen? 
Over niet loslaten...
* Lezen Jesaja 43:1-5 Wanneer gij zult gaan door het water en door het vuur. Ik zal bij u zijn. Kunnen de kids ook nog voorbeelden noemen over mensen die door het water gingen en God was er toch bij?  Of door het vuur.
-Hoe was God erbij toen ze door de Rode Zee gingen? Waar konden ze toen tevreden mee zijn? Dat God bij hen was! en ontevreden?  Een leger achter hen aan.
-Ze gaven ook het voorbeeld van de vrienden van Daniel. Ze bogen niet voor het beeld en moesten in de vurige oven. Ze verschroeiden niet en er was een Engel die bij hen was!
* Lezen Johannes 6. Mensen zien hier veel van de Heere Jezus en toch verlaten ze Hem. Welke keuze maken wij?

Liederen over Zijn nabijheid 
* Onder boven voor en achter
* Zit je deur nog op slot

Gesprekjes over loslaten en in de steek laten 
De Bijbel staat vol met voorbeelden over mensen en hoe ze met elkaar om gaan. Het is een groot contrast met hoe God met mensen om gaat.
We stellen elkaar in ons gezin regelmatig teleur. Gelukkig dat de Bijbel/ God ons leert om elkaar weer een nieuwe kans te geven.
Op school stellen de kinderen anderen teleur of de juf of meester. Ook daar mogen ze leren om elkaar een nieuwe kans te geven. En voor ons geld dat ook op ons werk.
Onze kinderen zijn ons daarin vaak tot voorbeeld.  Een poosje terug had een van onze kinderen ruzie met een van zijn vrienden. Hij was ontzettend bang dat het niet meer goed zou komen. We hebben er samen over gepraat en gedaan wat een konden doen. Zonden beleden aan God als wij fouten maken,  gebeden of God zijn vriend wilde vergeven en wilde zegenen en dat het geen pijn meer zou doen,  gedankt dat God wel vergevingsgezind is en ons elke dag een nieuwe kans geeft. Of we steeds meer op God mogen gaan lijken... Dat Hij Die het goede werk in ons begonnen is, dat ook zal volbrengen!
De volgende dag kwam hij uit school. Het was weer helemaal super goed tussen hem en zijn vriend. Zie je wel dat jullie echte vrienden zijn?!  Jullie vergeven elkaar en beginnen opnieuw!  Samen gedankt!
In deze tekst gaat het ook over niet loslaten en niet verlaten. Als echte vrienden geef je elkaar weer een nieuwe kans!
Maar niet met iedereen kunnen we goed opschieten. En toch als het dan mis is gegaan bidden we ook voor elkaar! Als je voor iemand bidt,  laat je hem niet los!
Tot jullie die naar mij luisteren zeg ik: heb je vijanden lief, wees goed voor wie jullie haten, zegen wie jullie vervloeken, bid voor wie jullie slecht behandelen.
Lucas 6:27-28

Les die we toch nog niet gelijk onder de knie hebben... Veel naar onze Meester kijken,  die het ons zelf leert! 

1 opmerking:

Leuk dat je m'n blog hebt gelezen! Je reactie is van harte welkom!