vrijdag 19 december 2014

Feest/ Muziek- luisteren naar de goede stem...

We hadden deze week uit een boekje gelezen over de schepping. En vanzelf kom je dan bij de zondeval. In het boekje werd erg mooi uitgelegd dat Eva een stem hoorde. Wie praatte er tegen haar? De slang. Dat wist ze niet dat de slang kon praten. Wat zei de stem: Je kunt best van die boom eten, dan wordt je net zo knap als God! En wat was Gods stem: Eet niet van die boom. Naar welke stem luistert Eva? Naar welke stem luisteren wij?

We zijn bezig met het thema Feest- muziek. Luisteren is heel belangrijk in de muziek. Het is fijn als je de wijs kent als je een muziekstuk moet zingen. Het gaat soms gewoon mis als je een lied niet goed kent. Pas gebeurde het in de kerk. We zongen een onbekende psalm. We zongen zo zachtjes en onzeker dat de organist dacht dat we niet zongen en we halverwege het lied stopten. Geeft helemaal niet. Het is een mooi voorbeeld dat het wel handig is als je goed luistert en meekijkt met nieuwe muziekstukken.

Ik speelde een liedje op de gitaar alleen de accoorden. En vroeg of ze wisten welk lied het was. Nee, ze wisten het niet. Toen neuriede ik mee en toen wisten ze het wel.Het is belangrijk dat je een lied kent. Dan kan je meezingen. En daar moet je voor oefenen.

Kennen wij de stem van de Heere? Hoe kunnen we Zijn stem horen of herkennen? En waarom is het belangrijk om de juiste stem te kennen? Zo maar een heel gesprekje over deze dingen. We wilden ze graag meegeven dat het belangrijk is dat ze de juiste stem herkennen. Ik gaf wat voorbeeldjes:
Je bent bang! 
Het komt nooit goed met jou? 
Wees niet bang, Ik ben bij je!
Ik heb een hoopvolle toekomst voor jou! 
Herken je Zijn stem?

Mijn schapen kennen Mijn stem!  We gaan deze week luisteren naar wat God zegt, hoe Hij praat, tot ons in Zijn Woord. Ik zoek wat Bijbelverhalen rond het thema luisteren. Te beginnen bij het Paradijs. God zoekt hen op vlak na de zondeval. Waar ben je? Wat zijn ze angstig. Maar God belooft redding! Ben jij bang omdat je fout bent geweest? God zoekt jou op! Hij zegt: Waar ben je? Hij heeft je redding op het oog! Luister naar die stem! En vaak zullen er stemmen zijn die zeggen dat t nu niet meer kan. Maar luister naar de stem van de Goede Herder!

* Verhaal van Noach: Hij bouwde de ark en luisterde naar God en niet naar de stemmen van mensen die hem voor gek verklaarden...
* Verhaal van Abraham: Hij luisterde naar God en kwam in het Beloofde land!
* Verhaal van Samuel die geroepen wordt door de HEERE en luistert. Wat een verschil met de zonen van Eli die totaal niet luisteren. Wat loopt het ernstig voor hen af!
* Verhaal van Zacharias die de boodschap van de engel krijgt dat ze een Zoon krijgen. Hij luistert, maar kan het niet geloven. Toch staat dat God niet in de weg. Zijn plan gaat door en er wordt een kindje geboren. Daarna kan Zacharias weer lofzingen.
* Verhaal van Maria. Ook zij luisterde naar de boodschap van de engel. Ze kon het ook niet begrijpen, maar het was goed wat God deed. Ze zocht Elizabeth op en kon ook een lofzang zingen. 

Luisteren, soms niet begrijpen, toch geloven, en dan lofzingen! Zo mogen we ook luisteren naar de Bijbel, naar Gods stem, en al is het soms niet te begrijpen? Dan toch geloven en zingen van Zijn daden. 

Liederen:
Spreek Heer, spreek want ik luister!
Jezus, open mijn oren...

3 opmerkingen:

  1. In ons dagboek vandasg stond over luisteren; Job vraagt waarom God hrm niet antwoord. Elihu vraagt Job; hoe luister je? God spreekt op meer dan een manier en niet altijd op de manier die Hij in het verleden gebruikte.
    Leerzaam!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een waardevolle momenten weer, samen met je kids!
    En zo'n heel belangrijk onderwerp!
    Veel zegen joh!

    Groetjes, Petra
    http://bijbelfeest.blogspot.nl

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je m'n blog hebt gelezen! Je reactie is van harte welkom!