vrijdag 23 oktober 2020

En toen... Nehemia bij de kapotte muur (2)

In de vorige blog schreef ik over onze eerste keer over het thema En toen... Terug naar de tijd van Nehemia. Deze keer over Nehemia bij de (kapotte) muur. 

Inleiding 
Vorige keer hebben we gehoord over Nehemia die zo verdrietig was over de stad van God, die in puin lag. Ook hoorden we dat Nehemia tot God bad.
Hoe kwam het ook al weer dat de stad kapot was? Door de zonde. Ook wij maken fouten er zijn zorgen, verdriet. Wat doen wij? Bidden we ook net als Nehemia? We pakken terug naar de gebedshand. 


Kern 1
Vertel het verhaal van Nehemia 2. Nehemia krijgt toestemming van de Koning om naar Jeruzalem te gaan en de stad weer op te bouwen. Hij krijgt brieven voor de landvoogden mee, zodat hij toestemming heeft om over hun rivieren te gaan. Ook een brief aan Asaf om hout voor het herstellen van de poorten van de stad. De koning geeft het, omdat de goede hand van de Heere op Nehemia was. Zo gaat Nehemia op weg en komt hij na drie dagen aan in Jeruzalem. 
Het is nacht. Nehemia is met een paar mannen bij Jeruzalem. Hij heeft niet verteld aan de mannen van zijn plannen. Hij gaat met hen de stadsmuur bekijken. Hij komt bij de Dalpoort, voorbij de Drakenfontein, naar de mistpoort, hij voelt aan de muren die gescheurd zijn. Hij gaat verder langs de Fonteinpoort, de vijver van de koning. Af en toe moet hij van het dier af waar hij op rijdt omdat ze niet door kunnen vanwege de stenen. Zo komt hij weer bij de Dalpoort. 
Hij zegt tegen de mannen die meegegaan zijn: Jullie hebben ook de ellende gezien, de kapotte muur, de verbrandde poorten. Dat dit gebeurd is met de stad van God, met het volk, is zo erg. Zo krijgt God niet de eer. Dan vertelt Nehemia van de goede hand van de Heere en dat hij toestemming heeft om de muren te herbouwen. De mannen zeggen : Laten we onze handen sterk maken en bouwen! 
Maar als Sanballat het plan hoort, zegt hij: Wat zijn jullie van plan? Jullie komen in opstand tegen de koning. 
Nehemia zegt : God van de hemel, Die zal ons helpen en wij zijn knechten zullen ons opmaken en bouwen! Nehemia 2:20

Kern 2
Ik heb een stadsmuur van lego gemaakt. Wat was er ook al weer gebeurd met de stadsmuur? Hoe kwam dat? Door de zonde van het volk. Welke zonde doen wij?Denk aan de geboden van God. We verbreken Gods geboden als we niet naar Hem luisteren. Breek elke keer een stukje van de stadsmuur af.
We kijken naar die stenen. Ze liggen allemaal los… We weten dat we fouten maken, maar we mogen net als Nehemia leren om God de eer te geven, door het goede te doen. Samen met God kunnen we het goede weer doen. (Nehemia 2:18) Hem hebben we nodig bij ons werk op school. Bij het luisteren naar Gods Woord, bij het spelen, enz. 

Verwerking 
Gespeksvragen:
* Welke moeilijke dingen kom jij tegen in je leven? (Wijs naar de kapotte muur van lego.) 
* Wat kunnen we leren van dit verhaal? (Begin met het goede te doen! God zal je Helper zijn! ) 
Iedereen krijgt een stukje steen. Daarop mogen ze dingen schrijven die goed zijn. Dingen die de Heere wil. Met al die stenen bouwen we samen een muur. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je m'n blog hebt gelezen! Je reactie is van harte welkom!