Rond de paalhoofden is een zuiver maritiem ecosysteem ontstaan, door de stroming, maar ook door de aanwas van zeepokken en mosselen. Domburgse vissers weten het allang: als je vis wilt vangen met je hengel moet je vlak naast de paalhoofden staan. Daar fourageert zeebaars, geep, ansjovis, pieterman, fint en harder. Op de zeebodem tussen de palen vind je een beetje grove kelp en aan de palen groeit fijn wier.
De bodemstructuur is door de stroming ruw en gegolfd, in vergelijking tot de normale Noordzeebodem, die eigenlijk een gewone vlakke plaat zand is. De stroming tussen de palen veroorzaakt ondiepten en kreken tussen de paalhoofden, en zorgt dus voor een goede dynamiek.
Het bodemleven is dan ook zeer gevarieerd, naast krabben, zeewormen, garnalen en een enkele Noordzeekreeft, zijn de kreken een kraamkamer voor jonge (plat)vis. De zuiverheid en de kwaliteit van het ecosysteem is zelfs zo goed dat jaarlijks de – uiterst kritische- Yersekse mosseltelers mosselzaad (dat zijn hele kleine mosseltjes) van de paalhoofden komen schrapen om dat vervolgens uit te zetten op hun mosselpercelen in de Oosterschelde. Overigens tot zwaar ongenoegen van veel Domburgers, die liever zelf hun mosselen garen. De Domburgse Noordzeemossel kenmerkt zich door zijn fijne smaak. Hij is niet bijzonder groot, maar in de regel mooi wit en vrij van zand. De palen vervullen hier een soortgelijke functie als bij de hangcultuurmosselen. Ze zijn de dragers van grote trossen uitstekende schelpdieren. (vroegevogels.vara.nl)
We kijken nog even naar de paalhoofden die we van de week hebben neergezet. Zie vorige blog over golfbrekers op het strand. Samen praten we over het goede leven voor de zeedieren tussen de golfbrekers/paalhoofden. Dat het af en toe eb en vloed is, is goed. Zo is het ook in ons leven, misschien helemaal niet zo verkeerd als het af en toe vloed is of juist eb. We leren God in al die verschillende situaties kennen. Ik kijk gelijk een stuk positiever naar eb en vloed in ons leven. Het is toch zo dat God erbij was? Hij hield/houd ons staande? Net als de golfbrekers, het beschermt het natuurlijke leven tegen wegspoelen. Wanneer gij zult gaan door het water, Ik zal bij u zijn en door de rivieren, zij zullen u niet overstromen...
Tussen de golfbrekers mag je ook genieten! God zorgde voor de Israëlieten, gaf hun manna, kwakkels en water. Hun kleding versleet niet eens... We benoemen een heleboel dingen die God ons geeft! Eten, drinken, kleding, speelgoed, slaapkamer, badkamer, wasmachine... We mogen ervan genieten in Gods nabijheid! Met Zijn bescherming om ons heen.
Tussen de paalhoofden liggen verschillende schelpen. In en tussen de schelpen leggen we mooie gedroogde bloemen, als teken van Gods trouwe zorg voor ons. En daar gaan we van genieten!
Ik lees het verhaal van de Israëlieten die mopperden toen ze geen eten hadden. Het ergst vond God het dat ze niet naar Hem toe gingen als ze iets missen. Dus als we echt iets missen ( voor ons levensonderhoud), niet bij anderen klagen, maar bij God. Hij wilde hun dat leren. Maar wat een liefde van God! Hij gaf ondanks hun gemopper toch manna en kwakkels. God hoort en verhoort soms ook gemopper...
Wat ik ook erg leuk vind aan dit bijbelgedeelte en wat zeker ook bij genieten hoort: Exodus 17:31: Het was als korianderzaad, wit, en de smaak daarvan was als honingkoeken. We mogen echt genieten en proeven van wat God ons te eten geeft! Ik denk ook aan Psalm 34: 9:
Smaakt en ziet dat de Heere goed is, welzalig de man die bij Hem schuilt!
We houden erg van zingen en zingen nog lekker wat liederen:
Vrees niet, want Ik heb u verlost...
Er komen stromen van zegen...
Er komen stromen van zegen...
Dank U voor deze nieuwe morgen...
10.000 redenen tot dankbaarheid...
(We hebben ook nog een schelp. Als je die dichtbij je oor houdt, hoor je de zee. Alsof ze met ons mee zingen...)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Leuk dat je m'n blog hebt gelezen! Je reactie is van harte welkom!