vrijdag 23 oktober 2020

En toen... Nehemia bij de kapotte muur (2)

In de vorige blog schreef ik over onze eerste keer over het thema En toen... Terug naar de tijd van Nehemia. Deze keer over Nehemia bij de (kapotte) muur. 

Inleiding 
Vorige keer hebben we gehoord over Nehemia die zo verdrietig was over de stad van God, die in puin lag. Ook hoorden we dat Nehemia tot God bad.
Hoe kwam het ook al weer dat de stad kapot was? Door de zonde. Ook wij maken fouten er zijn zorgen, verdriet. Wat doen wij? Bidden we ook net als Nehemia? We pakken terug naar de gebedshand. 


Kern 1
Vertel het verhaal van Nehemia 2. Nehemia krijgt toestemming van de Koning om naar Jeruzalem te gaan en de stad weer op te bouwen. Hij krijgt brieven voor de landvoogden mee, zodat hij toestemming heeft om over hun rivieren te gaan. Ook een brief aan Asaf om hout voor het herstellen van de poorten van de stad. De koning geeft het, omdat de goede hand van de Heere op Nehemia was. Zo gaat Nehemia op weg en komt hij na drie dagen aan in Jeruzalem. 
Het is nacht. Nehemia is met een paar mannen bij Jeruzalem. Hij heeft niet verteld aan de mannen van zijn plannen. Hij gaat met hen de stadsmuur bekijken. Hij komt bij de Dalpoort, voorbij de Drakenfontein, naar de mistpoort, hij voelt aan de muren die gescheurd zijn. Hij gaat verder langs de Fonteinpoort, de vijver van de koning. Af en toe moet hij van het dier af waar hij op rijdt omdat ze niet door kunnen vanwege de stenen. Zo komt hij weer bij de Dalpoort. 
Hij zegt tegen de mannen die meegegaan zijn: Jullie hebben ook de ellende gezien, de kapotte muur, de verbrandde poorten. Dat dit gebeurd is met de stad van God, met het volk, is zo erg. Zo krijgt God niet de eer. Dan vertelt Nehemia van de goede hand van de Heere en dat hij toestemming heeft om de muren te herbouwen. De mannen zeggen : Laten we onze handen sterk maken en bouwen! 
Maar als Sanballat het plan hoort, zegt hij: Wat zijn jullie van plan? Jullie komen in opstand tegen de koning. 
Nehemia zegt : God van de hemel, Die zal ons helpen en wij zijn knechten zullen ons opmaken en bouwen! Nehemia 2:20

Kern 2
Ik heb een stadsmuur van lego gemaakt. Wat was er ook al weer gebeurd met de stadsmuur? Hoe kwam dat? Door de zonde van het volk. Welke zonde doen wij?Denk aan de geboden van God. We verbreken Gods geboden als we niet naar Hem luisteren. Breek elke keer een stukje van de stadsmuur af.
We kijken naar die stenen. Ze liggen allemaal los… We weten dat we fouten maken, maar we mogen net als Nehemia leren om God de eer te geven, door het goede te doen. Samen met God kunnen we het goede weer doen. (Nehemia 2:18) Hem hebben we nodig bij ons werk op school. Bij het luisteren naar Gods Woord, bij het spelen, enz. 

Verwerking 
Gespeksvragen:
* Welke moeilijke dingen kom jij tegen in je leven? (Wijs naar de kapotte muur van lego.) 
* Wat kunnen we leren van dit verhaal? (Begin met het goede te doen! God zal je Helper zijn! ) 
Iedereen krijgt een stukje steen. Daarop mogen ze dingen schrijven die goed zijn. Dingen die de Heere wil. Met al die stenen bouwen we samen een muur. 


dinsdag 13 oktober 2020

En toen... Nehemia ( 1)

Dit jaar is het thema van de kinderboekenweek 'En toen'. Ik vind het fijn om elk jaar met de klas ook een thema te doen. En dan is het makkelijk om het thema van de kinderboekenweek te nemen. Je kan er heel veel kanten mee op. Ik heb er voor gekozen om te beginnen met het bouwen van een kasteel. In de lessen van aardrijkskunde, geschiedenis en handvaardigheid werken we daar over. 

Elke vrijdag hebben we op school een Bijbelmoment. Dit jaar zijn we begonnen met een thema wat past bij het thema van de kinderboekenweek. 

En toen... Terug naar de tijd van Nehemia. 

Een gebroken en kapotte muur 
Inleiding 
Ik laat een plaatje zien van allemaal losse legostenen. Weten jullie wat dit is? Zou je kunnen raden wat het is geweest? Zou je dit doorvertellen aan anderen? 

Kern 1 
We luisteren naar het verhaal uit Nehemia 1. 
Nehemia werkt in het paleis van de koning in Susan. Hij komt daar mannen tegen uit Juda en vraagt hoe het met hen is en met de andere gevangenen en met Jeruzalem. 
Ze vertellen aan Nehemia dat die in grote ellende zijn en dat de stadsmuur is verscheurd en de poorten verbrand. 
Nehemia schrikt er van. Hij is verdrietig. En hij bidt! Luister maar wat er staat in Nehemia 1: 5-11.
In het gebed horen we dat Nehemia bidt:
* Hij zegt dat God groot is en Zijn Verbond houdt 
* Hij vraagt of God Zijn oren en ogen open wil doen en wil luisteren naar zijn gebed. 
* Hij bidt om vergeving voor de zonden van het volk en zichzelf. 
* Hij belijdt dat ze niet geluisterd hebben naar Gods geboden. 
* Toch heeft God beloofd al aan Mozes, als het volk zich bekeert tot God en Zijn geboden weer houdt, dat God ze zal terug brengen naar Jeruzalem. Dat zal God doen om Zijn Naam! 
* Hij zegt dat hij er naar verlangt om de Naam van de Heere te vrezen. 

Kern 2
Bespreek met elkaar hoe het kwam dat de stadsmuur kapot was. ( Door de zonde, er werd niet meer geluisterd naar Gods geboden. 
Bouw een muur van lego. Vertel ondertussen dat God de wereld mooi en goed gemaakt had. De lucht, het land, de bomen, de vogels, de dieren, de vissen en de mens. Het was mooi en goed. Maar dat is niet zo gebleven. De slang zei tegen Eva : Is het waar dat je niet van de bomen mag eten... Vertel kort het verhaal van de zondeval. Ook wij zondigen nog. Het mooie van God gaat kapot. Noem eens wat zonden die wij doen. Gebruik daarbij de 10 geboden. Bij elke zonde die ze noemen breek je weer iets van de muur af. Tot er bijna niets meer overblijft. 

Nu even terug naar het verhaal van Nehemia 1. 
Wat deed Nehemia toen hij hoorde van de kapotte muur? Hij ging bidden. 
Wat mogen wij doen als we zonde zien en ervaren in ons leven? Bidden. 

Afsluiting 
We maken de gebedshand

woensdag 1 mei 2019

Geloven als het onmogelijk lijkt. Wat zegt de Bijbel?

Hoe kunnen we twijfelen aan ons geloof of twijfelen of God wel verder zal gaan in ons gezin of in onze gemeente.

We kunnen op zoek gaan naar antwoorden bij predikanten, ouderlingen, vrienden, maar wat zegt de Bijbel?

Ik las in Romeinen 4 over het geloof van Abraham. Hoewel het eigenlijk niet kon, bleef Abraham hopen en geloven dat hij de vader van vele volken zou worden, zoals God hem beloofd had : zoveel als de sterren aan de hemel, zo groot zal jouw volk worden. Het geloof van Abraham verzwakte niet toen hij ongeveer honderd jaar oud was en het eigenlijk niet meer kon.
Romeinen, 4:19 - En niet verzwakt zijnde in het geloof, heeft hij zijn eigen lichaam niet aangemerkt, dat alrede verstorven was, alzo hij omtrent honderd jaren oud was, noch ook dat de moeder in Sara verstorven was.
Hij twijfelde niet aan Gods belofte, maar werd er in gesterkt. Hij was er van overtuigd dat God machtig was om te doen wat Hij beloofd had.
Romeinen, 4:20 - En hij heeft aan de beloftenis Gods niet getwijfeld door ongeloof; maar is gesterkt geweest in het geloof, gevende God de eer;
Romeinen, 4:21 - En ten volle verzekerd zijnde, dat hetgeen beloofd was, Hij ook machtig was te doen.

Wat moeten wij dus doen? Net als Abraham geloven in Gods beloften, Die Hij beloofd heeft bij onze doop, de doop van onze kinderen, de kinderen van de gemeente. Hij zal hun tot een God zijn, hun zonden vergeven en met Zijn Geest hen de weg wijzen. Misschien zien we er nu niets van. Maar we mogen leren van Abraham om op Gods belofte te vertrouwen. Hij is machtig om het te doen! En dat is tot eer van God, zie vers 20.

De laatste verzen... Het is niet alleen voor hem geschreven, maar ook voor ons!
Romeinen, 4:23 - Nu is het niet alleen om zijnentwil geschreven, dat het hem toegerekend is;
Romeinen, 4:24 - Maar ook om onzentwil, welken het zal toegerekend worden, namelijk dengenen, die geloven in Hem, Die Jezus, onzen Heere, uit de doden opgewekt heeft;

Zondag leerden we hetzelfde te doen in onze kerk. Als je twijfelt, weer op zoek gaan in Gods Woord en zien wat God voor ons doet. Dan vult Hij ons met Zijn vrede! Dat is zoveel rijker dan mensen die ons kunnen helpen als we twijfelen!

Hier in Romeinen staat niet dat Abraham op zijn eigen manier bedacht heeft hoe hij nakomelingen kon krijgen. Hij heeft bij Hagar geprobeerd om zo de belofte te krijgen. En toch was dat niet de bedoeling. Het was ook niet tot zegen. Er was voortdurend strijd met Sara en Hagar. Ook hier kunnen we van leren. Los dingen niet op op je eigen manier, maar wacht op God! Hij is machtig!

woensdag 11 juli 2018

Ergeren...



Wie heeft daar geen last van? Aan mensen die anders denken dan we hopen. Aan dingen die anders lopen dan we gehoopt hadden. Aan jezelf omdat je weet dat ergeren niet hoort bij God en je Hem graag echt wil lief hebben. Misschien ergeren we ons zelfs aan dingen in de kerk.


Ergeren was ook voor David niet vreemd. Hij schrijft er een psalm over. Psalm 37. Hij vertelt wat je kan ergeren, maar ook wat je dan moet doen. En wat hebben we daarin wijsheid van God nodig!


Vertrouw op de Heere en doe het goede, bewoon de aarde en voed u met getrouwheid. Verlustig u in de Heere, zo zal Hij u geven de begeerten van uw hart. (vers 3 en 4)


In eigen woorden:


* Op God vertrouwen. Hij weet alles en weet wat het beste is.


* Het goede doen! De aarde bewonen en trouw zijn in wat je mag doen.


* Ons verblijden in God. En dan nog een belofte erbij : Hij zal U de begeerte van uw hart geven.


Praktische dingen die we onze kinderen en onszelf mogen inscherpen! De psalm gaat nog even verder met praktische adviezen. We zijn niet de enigen die ons ergeren. God begrijpt dat we dat wel eens hebben. Hij wil ons hierin leren en handvatten geven. Wat blijkt daaruit Zijn liefde en zorg voor ons!


Er zijn vast nog meer Bijbelgedeelten die hierover gaan. Ga er naar op zoek en laat je leren!

zondag 29 april 2018

Koningsdag



Koningsdag. Een mooie gelegenheid om met je kinderen na te denken over het Koninkrijk van God.


Maak een ‘kijktafel’ over de gelijkenis van de koninklijke bruiloft!





Lees met elkaar het Bijbelgedeelte over de Koninklijke bruiloft uit Mattheus 22 :1-14


Gesprekspunten :


* vers 1-4 God is de Koning en nodigt ons uit om bij Hem te komen. Hij biedt ons Zijn vergeving, Zijn liefde, Zijn Hulp, Zijn nabijheid aan. Hij gebruikt daarvoor zijn knechten. Wat doen wij met Zijn uitnodiging?


* vers 5-6 Welke reden hebben deze mensen om niet op de uitnodiging in te gaan. Welke reden hebben wij om te weigeren? Wat verhinderd ons?


* vers 7-10 Hoe is het voor de Koning om te horen dat ze niet willen komen? Wat doet Hij dan en wat kunnen we ervan leren?


* vers 11-14 We hebben een bruiloftskleed nodig. Waar verwijst dat naar? Hebben wij het kleed van vergeving al omgekregen of hebben we het nog geweigerd?


Uitleg kijktafel :


* bestek en glaasje : verwijst naar vers 4. Alles is gereed. Het herinnert ons aan dat God alles klaar heeft. Zijn werk is volbracht.


* brief met uitnodiging : God nodigt ons uit, zie vers 3. Wat doen wij met Zijn nodiging?


* witte stof : verwijst naar vers 11 en 12 over het bruiloftskleed. Hebben wij al het kleed van vergeving nodig en ontvangen?


Verder lezen?


Lees nog meer over het Koninkrijk van God en hoe God als Koning is!


* Over wie de grootste is in het Koninkrijk van God : Mattheus 18:1-12.


* Gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht, over vergeven: Mattheus 18:23-35.


* Gelijkenis van de arbeiders in de wijngaard, over de goedheid van de Heer des huizes en zijn manier van werken: Mattheus 20: 1-16.


* Over de regering van God, als Koning, Zijn sterkte en macht: Psalm 93


Zingen:


Bij U, mijn Koning en mijn God,

Verwacht mijn ziel een heilrijklot;

Geduchte HEER der legerscharen,

Welzalig hij, die bij U woont,

GestaĆ¢g U prijst en eerbied toont.



(Psalm 84 :2)

donderdag 1 februari 2018

Emmaus wandeling - Tijd met God en vrienden!


Een vriendin maakte me attent op een artikel over de Emmaus wandeling.

Hier vind je meer info over de emmauswandeling

Het is een nieuwe manier van wandelen geworden. We kiezen een bijbelgedeelte en  denken er samen over na. Niet altijd wordt alles duidelijk, maar dat laten we soms even rusten en komt misschien later. Soms sluiten we af met gebed, maar soms was de wandeling al een gebed.

Aangemoedigd om het ook te doen? Of doen jullie het al? Hoe zijn jullie ervaringen?  Of nog een andere manier? Lijkt me fijn om te horen!

woensdag 4 oktober 2017

Te oud om te leren?

Een van onze kinderen zit net op het voortgezet onderwijs. Op de basisschool was leren niet zo moeilijk. Als hij het een keer over keek, wist hij het wel. Nu is dat toch anders en natuurlijk helpen wij hem erbij. Ook van school krijgen we tips hoe we kunnen helpen. En het gaat steeds beter! We schrijven het geleerde op, we maken er een liedje van, we stampen en leren. En zo leren we om te leren. En af en toe zuchten we, omdat het zoveel lijkt...

Ik moest er aan denken toen ik naar een preek in de kerk zat te luisteren. Daar krijgen we ook leerstof aangeboden. En vaak denken we dat we het na een dienst moeten begrijpen. Als dat niet zo is, zuchten we. Maar ook hierin zullen we moeten leren om te leren. Willen we echt Gods Woord, het Bijbelgedeelte ons eigen maken, dan moeten we daar ons best voor doen. En gelukkig hebben we daar een Helper bij! De Heilige Geest wil ons Gods Woord verduidelijken, als we Hem daar om vragen. Maar we mogen ook elkaar aanmoedigen!

We kijken even af bij onze zoon die moet leren. Maak aantekeningen van de preek,  zing een lied wat je er aan herinnert, herhaal het nog eens, maak er een tekening bij... En maak je zo Gods Woord eigen...

Ook in de Bijbel lezen we een aanmoediging om Gods wil te leren kennen. Paulus bidt voor de Kolossenzen of ze vervuld mogen worden met de kennis van de wil van God. De Heilige Geest geeft die wijsheid en dat inzicht. Dan zullen ze leven zoals het past bij de Heere, ze zullen vruchten dragen en de kennis van God zal groeien en ze zullen kracht ontvangen om alles vol te houden en alles te verdragen. Kolossenzen 1:9-11

We zijn nooit te oud om te leren! šŸ˜‰