Pagina's

vrijdag 25 december 2015

Toeleven naar kerst met het loofhuttenfeest...

Vorig jaar las ik in een artikel dat de Heere Jezus waarschijnlijk rond het Loofhuttenfeest is geboren. Dit jaar hebben we ons iets verder verdiept in het Loofhuttenfeest. Wat een mooi feest vol dankbaarheid. Wat kunnen we hier weer veel van leren. Toch is het wel een beetje verwarrend. We denken nu aan een hut ipv een stal. Maar de boodschap van dankbaarheid en dat God zo zorgt vinden we ook erg mooi om te vieren. 

Loofhut
Dinsdag Weten jullie nog hoe God gezorgd heeft?Hoe God beschermde en zorgde in de woestijn?  Op het Loofhuttenfeest wordt daaraan gedacht. De Israëlieten bouwden dan een Loofhut. Ze gebruiken takken van wilgen. Dit is een verwijzing naar de Heere Jezus. Hij is als een afgehouwen trok van Davids familie.
Ze gebruiken takken van vruchtbomen om de Loofhut te versieren. Ook de Heere Jezus is Vrucht van de aarde. (Jesaja 1:2)Hij zorgt ervoor dat mensen tot Zijn eer gaan leven. Hij beschermt en Hij geeft veiligheid.

We lezen dit verhaal een beetje aangepast voor om de kids een beetje in het thema te brengen.

We maakten een krans van wilgentakken. We versieren hem met buxustakjes. We denken aan Zijn bescherming en dat we mogen schuilen bij Hem! En dat we tot Zijn eer mogen leven... 



Psalm 136/ terug kijken op 2015
Woensdag We bekeken samen foto's van het afgelopen jaar. Genieten!  Dankbaar voor alles wat God ons gaf. Ook het volk Israël dacht terug aan wat God voor hen had gedaan. Bij het Loofhuttenfeest werd de Loofhut versierd om God te danken voor alles wat Hij gedaan had. Ze dachten samen terug over Zijn bescherming tijdens de woestijnreis. We lezen in de Bijbel psalm 136. Want Zijn goedertierenheid is tot in eeuwigheid! We kunnen zo ook gebeurtenissen invullen van ons leven. Zijn goedertierenheid is tot in eeuwigheid! Ook over ons! Ook over de foto's die we net bekeken hebben.

Ik vertel dat de Israëlieten hun Loofhut versierden en ze vooral dankbaar zijn en dachten aan wat God gedaan had voor Zijn Volk in de woestijn.
We maakten kralen van papier( voor elk dankbaarheidspunt) en rijgen ze met nog andere kralen aan een ijzerdraad. Dat wikkelen we om de krans van wilgentakken. Dankbaar voor wat God ons aan zegeningen gaf!


Loelav
Donderdag Nog een bijzonder voorwerp tijdens het Loofhuttenfeest is de loelav. Een informatief stukje vond ik op deze site: Het woord ‘loelav’ betekent eigenlijk ‘palmbladeren’, maar het wordt ook gebruikt als verzamelnaam voor de bundel takken waar deze palmbladeren deel van uitmaken en een citrusvrucht, de etrog. Deze vier elementen symboliseren volgens het Jodendom vier groepen Joden:
  • Palmtakken hebben smaak, maar geen geur en staan voor de mensen die de tora, maar geen goede daden bezitten.
  • Myrthetakken hebben geen smaak, maar wel geur en staan voor mensen die niet de tora, maar wel goede daden bezitten.
  • Wilgentakken hebben smaak noch geur en staan voor mensen die noch de tora, noch goede daden bezitten.
  • De citrusvrucht heeft zowel smaak als geur en staat voor mensen die zowel de tora als goede daden bezitten.
Tijdens de morgendiensten in de synagoge wordt deze loelav naar voren, naar achteren, naar links en naar rechts bewogen als teken dat deze bundel de mensen uit alle vier de windstreken symboliseert. Alle mensen zijn zo verbonden met het Loofhuttenfeest, dat een sterk universeel karakter draagt.

Dit stukje vertelden we aan de kids. Wat een mooi symbool dat al deze mensen samen komen. In onze krans stak ik nog andere takjes. Zo verschillend als alle mensen zijn, we mogen toch bij God komen. We zijn welkom bij Hem. 




Broodbak 
Vrijdag In de Loofhut werd het brood gewikkeld in doeken en in een broodbak gelegd. Zo zou de Heere Jezus ook in doeken gewonden kunnen zijn en in de broodbak gelegd. In de krans had ik een houten bak gezet met daarin doeken.



We luisterden naar dit verhaal :

Loofhuttenfeest toen de Heere Jezus geboren werd 
In de tijd van Jozef en Maria dat ze naar Bethlehem gingen om beschreven te worden,  was het ook Loofhuttenfeest. Waarschijnlijk is de Heere Jezus in een Loofhut geboren. Misschien wel gemaakt door de herders die daar voor hun kudde zorgden.

Het is nacht. De herders in Bethlehem zitten bij elkaar. De schapen liggen om hun heen. Af en toe blaat er een schaap. Verder is het stil. Ze hebben een vuurtje aangestoken om de wilde dieren op afstand te houden. Af en toe gooien ze wat hout op het vuur. Het moet wel blijven branden.
Vandaag hebben ze weer goed voor de schapen mogen zorgen. Voldoende eten kunnen geven,  vers water. Deze schapen zijn voor God. Ze worden naar de tempel gebracht als offer. God had het zo ingesteld dat de schapen zonder gebrek alleen gebruikt mochten worden als offer in de tempel. Het lam dat werd geslacht wees heen naar het Lam van God dat de zonde van de wereld weg zou nemen. En daarom zorgen de herders zo goed voor deze schapen. Dan dachten ze ook aan Het Lam dat ook hun zonden weg zou nemen.

Van de week zijn ze ook bezig geweest met het maken van een loofhut. Ze hebben takken afgehouwen en samen een Loofhut gemaakt. Ze praten met elkaar over God,  Die hun volk door de woestijn heeft geleid. Ze kijken naar de sterren in de lucht. God woont in de hemel,  maar wil toch ook bij Zijn volk wonen. God woonde dichtbij in de tabernakel. Hij gaf hun zoveel zegeningen onderweg in de woestijn. Bewaring en bescherming. Daar dachten ze aan toen ze vruchten in de Loofhut hingen. Hij gaf hun manna. Daar dachten ze aan toen ze de broodbak in de Loofhut hebben gezet. Het brood in de broodbak hebben ze gewikkeld in doeken. Zo blijft het vers. Wat is Gods zorg goed voor hen.

Opeens een fel licht. In de Bijbel staat dat de heerlijkheid van God hen omscheen. Ze schrikken ervan. Ze houden hun handen voor hun ogen. Wat is dit?  Vrees niet, klinkt een stem,  ik verkondig u grote blijdschap,  die blijdschap is bedoeld voor alle volken. Vandaag is in de stad van David,  geboren de Zaligmaker. En dit is het teken: Jullie zullen Hem vinden, gewonden in doeken,  liggend in een broodbak.

En dan... Er komen nog meer engelen bij. Ze zingen: Ere zij God, in de hoogste hemelen en vrede op aarde in de mensen een welbehagen...
Prachtig!

En dan...Het is weer stil,  het wordt weer donker. De herders kijken elkaar aan. Kom laten we gaan kijken in de broodbak en laat ons zien naar het woord wat we gehoord hebben!

Ze staan op en gaan naar hun Loofhut. En daar zien ze in de broodbak,  een kindje,  gewonden in doeken! Hij is De Zaligmaker! Het Brood dat uit de hemel is neergedaald. Ze knielen voor Hem neer en aanbidden hun Zaligmaker.

Jozef en Maria luisteren naar het verhaal van de herders. Ze zijn verwonderd! Daarna staan de herders weer op. Ze gaan Bethlehem in en vertellen de mensen wat er is gebeurd.

God wil ook wonen bij ons!  Is er in ons hart plaats voor Hem?  Is ons hart als een Loofhut?  Zijn wij dankbaar voor alles wat God voor ons doet?  Hebben wij Hem ook nodig net zoals we elke dag brood nodig hebben?

Of... Hebben we het te druk met allerlei dingen?  Zo druk dat er geen plaats is voor Hem. Blijkbaar kun je Hem weigeren. Er was geen plaats in de herberg.

We bidden samen: Kom in mijn hart, Heere Jezus!

We zongen nog het lied: Want een Kind is ons geboren... 

Wil je je ook verdiepen in het Loofhuttenfeest?  Hier vind je meer informatie :

www.bijbelsefeesten.nl
www.kerkenisrael.nl
bijbelarchief.nl
www.zoeklicht.nl
www.israelendebijbel.nl

2 opmerkingen:

  1. Mooi! Vorig jaar heb ik ook een soortelijk artikel gelezen en dit jaar heb ik ook overwogen zoiets te doen als jij hebt gedaan. Hoe oud zijn jouw kinderen? Ik was dit jaar bang dat het nog te verwarrend zou zijn voor onze kinderen. Op school horen ze het 'standaard'verhaal. Maar, ik hoop zoiets ook zeker nog eens te doen met de kinderen. Bedankt!

    Groetjes,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mirjam,

      Onze kids zijn 8, 11 en 14. Wel wat ouder als jouw kids. Bij de jongste 2 merk ik wel dat het Bijbelverhaal wat de juf vertelt idd als waar wordt gezien. Maar dat verschilt dus ook al weer. Discussies van onze juf zegt dit... Gelukkig dat we de Bijbel zelf hebben om te kijken wat wel in de Bijbel staat. Het is niet fout om er wat bij te bedenken, maar valt me wel op hoe makkelijk we dingen aannemen die echt niet in de Bijbel staan. In die fase zitten we nu wel een beetje... Maar ook mooi om samen te kijken daarnaar.

      Benieuwd wat jij er weer voor moois van maakt als het zover is...

      Groetjes,
      Els

      Verwijderen

Leuk dat je m'n blog hebt gelezen! Je reactie is van harte welkom!