Pagina's

dinsdag 16 juni 2015

Gemeente -zijn is God prijzen /Oefening baart kunst


We gingen op schoolreis. Ik mocht mee!  Naar Neeltje Jans. Natuurlijk bezochten we ook de shows. Hoe knap!  Zelfs 2 meeuwen waren getraind om op een steen te zitten. Dan pas kregen ze hun vis.


We waren bij een training van de zeeleeuwen. Ze moesten tegen een bal aan slaan en daarna op een steen gaan zitten en elkaar een kus geven. De ene zeeleeuw deed het goed. De andere vergat om tegen de bal aan te slaan. De zeeleeuw die het goed deed kreeg vis. De ander niet. Ah...Wat zielig... Nog een keer!  En weer ging het fout. Geen vis... Je zag hem kijken... Wat doe ik fout?  Waarom krijg ik geen vis? Nog een keer... En blijkbaar lette hij toen goed op de andere zeeleeuw. En ja... Toen had hij het door!  Hij moest tegen de bal aan! Luid applaus en veel vis,  waren de beloning! He he... Oefening baart kunst!

Van t weekend had onze dochter een turnwedstrijd. Elke week wordt er trouw geoefend. Wat een kunsten worden daar vertoond! Indrukwekkend! Oefening baart kunst!

" Het zou meer zo moeten zijn in onze gemeente... Zag je hoe dat ging in de eerste christengemeente? Zo hoort het ook in onze gemeente te zijn! " We mopperen soms wat af. En het klinkt ook nog best vroom,  toch? En echt,  dat verlangen mag er zeker zijn.
Na Pinksteren zette God ons op verschillende momenten stil bij het doel van de Gemeente. Het doel van de Gemeente is God prijzen! Hem bidden en danken. Maar ook onderdanig zijn, zoals staat in Efeze. ( komt misschien de volgende keer) En dat kunnen we niet in een keer. Oefening baart kunst! We krijgen veel oefenmomenten. Niet alleen op zondag,  maar ook zo maar in ons dagelijks leven.

We hebben veel voorbeelden die ons laten zien hoe het moet. We zijn nu aan het lezen met de kids in het boekje van Ds Meeuwse - Vervuld met de Heilige Geest, over de eerste christengemeente. Het verbaasd me...Hoe konden ze zo van God spreken... En echt in moeilijke omstandigheden... Zo op God vertrouwen! Ze zijn vol van God. Vol van Gods Woorden, van psalmen en lofzangen en geestelijke liederen en kunnen het niet laten om verder te vertellen !  Zoals de ballon vol is met lucht, zo vol zijn zij van God ! En alleen als de ballon gevuld is,  kan hij zo'n piepend geluid maken. Zo ook als wij gevuld zijn met Gods Woord,  Zijn Geest. ( De ballon ligt er nog van Pinksteren, zie link )


Ik weet dat het een opdracht is van God om God te prijzen in mijn omgeving,  maar ik kijk nog even goed naar de apostelen. (Net zoals die zeeleeuw keek naar de andere zeeleeuw) Voorbeelden,  zodat wij het ook gaan leren!
De kids leren elke week een psalm. Daar beginnen we de dag mee. Wat mooi dat het ook net over het prijzen van God gaat. Psalm 108:1 Mijn hart O Hemelmajesteit,  en ik zal zingen voor den opperheer...
En die psalm met die lastige wijs , maar wat een mooie tekst Psalm 104:17: Ik zal zolang ik t levenslicht geniet,  Gods mogendheid verheffen in mijn lied!
Onze kids beginnen de dag met zingen en ook dat is weer een voorbeeld voor mij...

De Bijbel staat vol met verschillende omstandigheden. s Morgens,  s avonds,  in blijdschap,  in moeiten,  in verdriet,  in pijn, voor een moeilijke taak, als er iets mis gaat... En ook wij werden op verschillende momenten herinnert aan het prijzen van God. Elke keer weer in andere omstandigheden.
In de preek ging het over de Gemeente die God prees, op onze bijbelstudiegroep werden we opgewekt om elkaar te bemoedigen met psalmen en geestelijke liederen, in ons gezin; de psalmen die de kids moesten leren gingen over het prijzen van God , en daarom zette ik het ook op ons leesplankje...
En van de week,  terwijl ik al bezig was met deze blog, gaf  zomaar iemand die ik ontmoette nog een mooi voorbeeld. Met de verkeerde been uit bed stappen is er niet bij. Bij elke voetstap die je s morgens zet, zeg je: Loof de Heere en bij de andere: Prijs de Heere, totdat je in de badkamer bent. Mooi begin van de dag!
(Ik ben verwonderd, dat God me er zo vaak aan herinnert...)


Pff... En dan denk je: dat lukt toch niet altijd. De omstandigheden zijn er toch niet naar. We prijzen ook niet de omstandigheden. Maar we prijzen God om Wie Hij is in onze omstandigheden. Het ligt dichtbij elkaar,  maar maakt zo'n verschil. 
Godzelf prijzen! Dat is wat we mogen leren. Dat is gemeente -zijn,  wereldwijd,  want over heel de wereld zijn mensen die Godzelf prijzen!  Ik geloof in een Heilige algemene christelijke Kerk, die nu al Godzelf prijst in alle omstandigheden!

Oefening baart kunst...

Wil je ook mee oefenen?
Wij lazen deze Bijbelgedeelten :
Handelingen , gaat helemaal over de eerste christengemeente
Psalm 42, als je dorst hebt naar God
Psalm 63, een lied in de woestijn
Psalm 66, redenen om God te prijzen
Efeze 5:19-20

(En eigenlijk zijn heel veel psalmen geschikt.) 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je m'n blog hebt gelezen! Je reactie is van harte welkom!